Vize almak icin dusunduklerim sunlar, siz ne dersiniz?
Arkadaslar Merhaba,
Bende ingiltereye giderek dil egitimi almak istiyorum, kisaca neden dil egitim almak istedigim ve bunun icin neden ingiltereyi sectigimi, gitmek icin gerekli olan vasiflari belgeleri donanimi nasil temin edecegimi anlatacagim ve sizlerden goruslerinizi isticem.
Ben istanbulda bilisim sektorunde uzman sifatiyla calisan bir gencim. Vasiflarim, birikimim ve tecrubem beni isimde basarili kiliyor lakin artik citanin uzereni cikmak istedigimde dil engeline takiliyorum. Ornek olarak bir firewall cihazinin (bilgisayar aglarini hackerlardan korumak icin cihaz) distributoruyle telefonda konusabilmeliyim ve ondan teknik destek alabilmiyim. Bunun icin iyi bir ingilizceye, pratige ihtiyacim var. Suan itibariyle sadece teknik dokumanlari okuyup anlayabilcek kadar ingilizcem var. Acikogretim 1. sinif ogrencisiyim. Vize almak icin gerekli olan inandiriciligi soyle saglamayi dusunuyorum. Calistigim isyerinden bordrolarimi ve distributoru oldugumuz urunun resmi belgelerini temin edip, ingiltereye gidip dil egitim gordukten sonra, turkiyedeki firmamin beni tekrar ise alacagina dair yaziyi onlara sunmayi dusunuyorum. Sponsor olarakta firmami gostermeyi ve bankaya benim adima yatirdiklari parayi gostermeyi dusunuyorum. Eger bana derlerseki, "peki niye turkiyede ingilizce kursuna gitmiyorsun" Cevabim; isimde gayet iyiyim ve bilisim sektorunda zaman sıkıntısı coktur, yazildigim kurslara hep is yogunlugundan dolayi devamsizlik yapmak zorunda kaliyorum, firmanin bana hep ihtiyaci oluyor ve sonunda boyle bir cozum bulduk, isyerinden uzaklasarak, gercekten bu isi yerinde ogrenerek, firmaminda beni sponsor ettigini ve donusum icinde garanti verdigini anlatarak onlari inandirmayi dusunuyorum ki, gercekte zaten boyle. Sizce bu evraklar, imza imza sirkuleri, antetli kagida sponsor yazisi, geri donuste ise alinacagim garantisi, 3 yillik kesintisis calisma bordrosu (ssk dokumleri), aldigim bilgisayar sertifikalari vs vs.
Bu konuda neden ingiltereyi sectigim konusunda ise, kuzenimin ve bir arkadasimin london da olmasidir. Kuzenim marmarada iletisim okumakta ve okula gitmeden ingilterede kalarak 3. sinifa gecmis durumda (nasil beceriyo bilmiyom, devam zorunlulugu yok belki ondan) 6 ayligina gitmisti bu sene 3. senesi. Orda calisiyor ve dil okuluna devam ediyor. Iyi bir ingilizceye sahip oldugunu soyluyor telefonda.
Sizce benim bu durumdaki sansim ne olur, yorumlariniz benim icin onemli, tesekkurler.
Merhaba, 21 inde vize gorüşmem vardı ve vizeyi aldım. Yazdıklarına benim danışman firmamla geçtiğimiz süreç ve vize görüşmemdeki sorular üzerinden birkaç şey söylemek isterim. Ben bankada çalışıyorum. Bankalar çalışanlarına uzun dönem izin vermiyorlar. Başvuruyu yaparken vize görüşmesine çağırılacağımı biliyordum. Görüşmede en çok üzerinde durdukları konuda bu oldu. Yani döndüğünde tekrar o iş yerinde işe başlayabileceğinize dair bi yazı göremiyoruz dediler. Bende gayet sakin bankanın prosedürünü anlattım, istifa etmek durumunda olduğumu, yöneticilerimin resmi olmasa da bana döndüğümde yine aynı işe başlayabileceğimi söylediklerini aktardım.(bu kısmı ne ben onlara ne de aksini onlar bana ispat edebilirlerdi... ama %100 gerçek bir durum o ayrı bende o iş yerinde olmasa bile deneyimimle birlikte başka bir iş yerinde rahatça iş bulabileceğime inandığımı söyledim. Bu esnada işimde ingilizcenin neden gerektiğini detaylı bir şekilede anlattım, örnekler anlamında. Muhtemelen sanada soracaklardır. Ben de bankanın yabancı ortaklı olduğunu, yurtdışından ortaklarımızın geldiğini onlarla toplantılara katıldığımızı ama benim hiç konuşamadığımı ve bundan çok sıkıntı yaşadığımı söyledim. Gramerimin iyi olduğunu, yazışma ve raporları anladığımı ama konuşmaya gelince zorlandığımı bu yüzden Türkiyede gittiğim kurslardan verim alamadığımı söyledim. Şimdi senin yazdıklarına bakılınca elindeki belgeler gayet saglam olacak gibi,yani isyerinin bunu garanti etmesi onlar icin onemli, ingilizceye niye ihtiyac duydugunu anlatmalisin, dogal olmaya calis, ben giderken calisan biri oldugumu hissettirmek adina en azindan yine bi gomlek-pantalon giydim, etkisi varmidir bilmem ama soylediklerimi guclendirdigini dusunuyorum. Benim bildiğim ingilterede bir tanıdığınız varmı sorusuna "YOK" demenin daha iyi olduğu yönünde... Ben öyle dedim yani Kendi başınamı bu başvuruyu yapacaksın bilmiyorum ama bir ajans ile gitmen daha iyi olabilir. Zaten mantıken çalıştığın için bu işlerin peşinden koşamayacak bir izlenim yaratırsın böylece. Bana vize başvuru belgelerinizi sizmi doldurdunuz dediklerinde ajanla beraber doldurduk dedim. Saçmaladığım anlar olmuştur ama her soruya dürüst cevap verdim... dürüst olman bence önemli, en azından ben dürüst olduğum için rahat olabildiğimi düşünüyorum...
kim ne derse desin heyecanlı bir zaman dilimi... bol şans...
su durumda tek basina basvuru yaparak vize alman zor. cunku eylul ayinda sistem degisecekmis. onun icin de bir danisman firmayla calisman senin yararina.