Türk ve İngiliz Eğitim Sistemlerinin Karşılaştırılması
arkadaşlar böyle bir konuyu açmamıza sebep olan tezli yüksek lisans yapan bi arkadaşımız oldu. sonra gerçekten bir mukayese yapmanın olayları daha iyi algılamamıza yardımcı olacağını düşündük. bu konuda bilgilerimizi burda paylaşırsak herkese faydalı olabilriz.
ben şöyle bir şey biliyorum. uk de anaokulundan başlayarak her öğrenciye bir dosya açılıyor. öğrencinin tüm faaliyetleri bu doyaya kaydediliyor. aldığı notlar, displin durumu, sosyal aktivitelerdeki becerileri gibi.
bilindiği gibi uk de üniversite mezunu olmak iş sahibi olmak demek değil ya da türkiye de olduğu gibi kesin bir kıstas değil.
bir de ben gelmeden şey tartışılıyordu ımm ilkokullarda okumayı öğretme metotları eskisinden vazgeçilecekti. öğrenciler daha etkin bir yöntemle okumayı(telaffuz) öğreneceklerdi.
slm arkadaşlar master tez konum "ingiliz eğitim sistemi" ana sınıfından üniversiteye resmı kaynaklara ihtıyacım var nerden bulurum nasıl yaparım yardımlarınızı beklıyorum
Kabaca özetlemek gerekirse.
Britanya Eğitim Sistemine özgü en bariz kurum "6th Form College" ler ve A Level sınavı.
1- İngiltere de ilköğretim ve orta öğretim ayrımı var ama ikisi de zorunlu eğitim kapsamında. 16 yaşına kadar eğitim zorunlu bu da lise son sınıfa denk geliyor ki orta öğretim denen şey lise eğitimiyle aynı şey. (Secondary Education). 16 yaşında lise eğitimini tamamlamış olan öğrenciler mezun olmuş sayılmıyorlar!
2- GCSE: "General Certificate of Secondary Education". İngiltere'de liseden mezun olmak için gerekli sınav ve sınav sonucunda verilen belgenin adı. Kabaca özetlemek gerekirse; Öğrenciler her ders için ayrı GCSE sınavına giriyorlar. Genel olarak 3 veya daha faza dersten GCSE sınavından geçmek gerekiyor. GCSE Uluslararası Bakolorya'ya denk sayılıyor ve bu sebepten dünyanın her yerinde geçerli ama Türkiye'deki devlet lise diplomasının bu özelliği yok.
3. 6th Form ve A level: İngiltere de liseden mezun olan öğrenci üniversiteye başlayamaz. 2 yıl süren 6th Form College eğitimi alması gerekir. 16-18 yaş arasında her öğrenci üniversitede ne okumak istiyorsa o alanda College eğitimi alır. bunun için bir sınav yapılmaz herkese açıktır. 2 yıllık bu eğitimden sonra öğrenciler A-Level adı verilen sınava girerler. Sınav sonucu yüksek olan öğrenci daha iyi üniversitelere başvuru (sadece başvuru) hakkını kazanır. Üniversite yerleştirmesi A-Level sınavı sonucuna ve öğrencinin College eğitimi sırasındaki başarısına göre merkezi olarak (UKOSA tarafından) veya doğruca üniversitelere başvurrak yapılır. Yabancı öğrenciler 2 yıllık 6th form college yerine bağımsız okullarda 1 yıllık foundation year eğitimi de alabilirler. Bu durumun istisnası Tıp, Eczacılık gibi klinik alanlar ve Cambridge, Oxford gibi gelenksel sistemde eğitim veren universitelerdir.
4- Üniversite eğitimi 3 yıl, yüksek lisans genel olarak 1 yıldır.
5- Öğrenci birlikleri çok yaygındır ve hem orta öğretimde hem yüksek öğretimde söz sahibidir. Ülkenin genel eğitim politikasında bile öğrencilerin söz hakkı bulunur. Bütün öğrenci birliklerinn birleşimi olan NUS (National Union of Students) bu işe yarar.
Ayaküstü aklıma gelenler bunlar. Ama akademik bir çalışma için bir forum'da anlatılanlardan daha fazlası lazım kesinlikle
İngiliz Dili ve Edebiyatı bölüm kütüphanelerinde gerekli kaynakları bulabilirsin sanırım. NUS, GUARDIAN (Eğitim sayfaları), BBC güncel kaynaklar olarak işe yarayabilir.
Bu sitede cok yeniyim. Arastirma yaparken tesadufen bu siteye girdim ve yapilan yorumlari okudum. Zaman zaman cok faydali bilgiler carpti gozume. Bu nedenle benim de bir sorum var. Su an Londradayim ve tercumanlik kursuna gidiyorum. Odevim geregi Education, Immigration, Social Services, Helath and Benefit alanlarinda term (terim) bulup bunlari turkceye cevirmem gerek. Ancak bu terimlerin 50 tanesi turkcede tam karsiligi olmayanlardan olusuyor. Ben bu terimleri bulamamaktan ziyade turkcede tam karsiliklri olup olmadigindan emin degilim. Ornegin Jobcentre Plus ne oldugunu biliyorum ve bunun sadece ingiliz sistemine ait oldugunu dusunuyorum. Ulkemizde boyle birsey var mi yok mu emin degilim!!!!!! Bilmem anlatabildimmi??
P.S; Habitual Residence Test teriminin anlamini da bilen var mi?
Yardimlariniz icin tesekkur edrim,
Konu interpreterpinar tarafından (01.07.2008 Saat 13:49 ) değiştirilmiştir.