İngilizce ...

Seçenekler Stil
Alt 15.01.2006   #1
Mr. Brown
Site Bişeysi

Mr. Brown - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Yazılar: 159
Shakespeare

Yazarlar çoğu zaman yeni kelimeler oluşturur ve dile katkıda bulunurlar bu gerçek, ama hiçbir yazar hiçbir dili Shakespeare'in İngilizce'yi etkildiği kadar etkilemedi.

Shakespeare eserlerinde toplam 17.677 ayrı kelime kullandı ve bunların 1.770 tanesi tamamen Shakespeare tarafından ilk defa kullanılıp İngilizce'ye armağan edilen kelimeler.

Shakespeare'in bulduğu kelimeler o kadar hayati ki bu kelimeler olmadan sıradan bir günü bitirmek bile neredeyse imkansız. (Road, hurry gibi keliemelerden bahsediyoruz! Hele hele bloodyi de icat etmiş ki farklı gözle bakmaya başladım adama...)

Şaşırmak isteyenler için Shakespeare'in icadı kelimelerden bazıları:

accommodation
aerial
amazement
apostrophe
assassination
auspicious
baseless
bloody
bump
castigate
changeful
clangor
control (noun)
countless
courtship
critic
critical
dexterously
dishearten
dislocate
dwindle
eventful
exposure
fitful
frugal
generous
gloomy
gnarled
hurry
impartial
inauspicious
indistinguishable
invulnerable
lapse
laughable
lonely
majestic
misplaced
monumental
multitudinous
obscene
palmy
perusal
pious
premeditated
radiance
reliance
road
sanctimonious
seamy
sportive
submerge
suspicious

(Listenin başına "What the hell, here are some words from bloody Shakeaspere" yazacaktım zor tuttum kendimi. Ya da tutamadım bilmiyorum.)
Mr. Brown isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 11.05.2007   #2
Ugur
Çaylak Üye

Yazılar: 1
Atatürk'ün yazdığı geometri adlı kitapla türkçeye kazandırdığı kelimelerden bağzıları ;

boyut, uzay, yüzey, düzey, çap, yarıçap, kesit, çember, teğet, açı, açıortay, içters açı, dışters açı, taban, eğik, kırık, yatay, düşey, yöndeş, konum, üçgen, dörtgen, beşgen, köşegen, eşkenar, ikizkenar, paralelkenar, yanal, yamuk, artı,eksi, çarpı, bölü, toplam, oran, orantı, türev, alan, varsayı gerekçe
Ugur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Seçenekler
Stil