İngiltere'de Üniversite ...

Geri git   İngiltere Forumları » İngiltere'de Eğitim » İngiltere'de Üniversite »

Plab Sinavi,Doktorluk ve Sponsor

Seçenekler Stil
Alt 26.12.2008   #1
asklepios
Kıdemli Üye

Yazılar: 156
Plab Sinavi,Doktorluk ve Sponsor

merhaba arkadaslar.Sitede ve İngiltere de henuz cok yeniyim .Turkiye de asistan doktorum,aslinda plab sinavi hakkinda gerekli bilgim var lakin sponsorluk ve plab evresi donem hakkinda genel anlamda bilgi alabilecegim arkadas veya arkadaslar mevcut mu?
asklepios isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 16.12.2009   #2
poetic
Çaylak Üye

Yazılar: 5
evet arkadaşlar başlık uzun süre önce açılmış ama kimse cevap yazmamış..aynı şeyleri ben de merak ediyorum, eğer şimdi gönüllü birileri varsa biraz bu konuyu açacak harika olur.
poetic isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 24.12.2009   #3
asklepios
Kıdemli Üye

Merhaba arkadaslar.
Zaman gercekten cok hizli ilerliyor,ustteki maili bundan 1.5 sene evveli yazmistim.Kafamda binbir cesit soru vardi o donemler..Ulkemizin erasmus olmak uzere,universite de okuyan veya mezun olmus arkadaslari yurtdisinda calisma,egitim alma gibi konularda yeteri kadar bilgilendirmegini bizzatihi yasamis biri olarak en azindan bu maili yazarak tip alaninda Ingiltere'yi sececek arkadaslara yardimim dokunursa sevinirim.

Evet 1.5 sene once bende bircok seyi merak etmis ve Ingiltere deki doktor abilerimden ve Sn. Dr. Levent Bayam'dan yardim almistim,O'nun yardimlarini unutamam,en azindan O'nu da anmis olayim.

Turkiye de tip egitimini aldiktan sonra Ingiltere de calismak isteyen doktor arkadaslarin Turkiye deki mevcut durumlarinin Ingiltere de gecerli olmadigini bilmeleri gerekir.Ingiltere nin gocmenlik kategorisinde saglik,tip bilimleri ilk siralarda yer almasina ragmen sistemdende odun vermeyen bir ulkeye geldiginizin farkina varin.

Turkiye mevcut bir uzmanliginizin olmasi sadece size pratik anlamda kazanim getirecektir.Yani sifirdan baslama esasi soz konusu,tabii bilgi ve beceri bazen birer birer cikilan basamaklari cikma hizini etkileyebilir,bunun disinda size bir katkisi yok.

Turkiye AB uyesi bir ulke olmadigi icin AB ulkelerinin uye olmayan ulkelerin saglik calisanlarinda aradigi kriterler veya almasi gereken sinavlar seklinde prosedur urettigini biliyorsunuz.Ingiltere ninde aradigi sartlar Ielts sinavi ve PLAB sinavlari.Tabii PLAB disinda sponsorluk sistemi,MRCGP ile IELTS sinavini gecerekte Ingiltere de calisma firsati bulabilirsiniz fakat bu yol PLAB gibi etkili bir yol degil.

IELTS sinavinin gerekliligini herkesin bildigini dusunerek direk PLAB sinavlarinin ne oldugu uzerinde duralim.PLAB 1 ve PLAB 2 seklinde duzenleniyor.(http://www.gmc-uk.org/doctors/plab.asp bu adresten gerekli bilgileri bulmak mumkun)
PLAB1 sinavi yilda 3 donem(subat,mayis,eylul) gerceklestiriliyor.Bu sinava GMC nin daha once belirttigi adresler ki,size en uygun olan yerden girmeniz mumkun.PLAB2 sinavi ise sadece Manchester da duzenleniyor ve tarihleri onceden bildiriliyor ki,belli bir donem oluyor genelde.Ornegin 2010 PLAB2 sinav tarihi soyle,2-3 mart 2010,11-12 mart 2010,17-18 mart 2010 gibi.

PLAB1 sinavi ile tip ilmi uzerindeki bilgi seviyeniz olculurken,PLAB2 oral exam olup,bir nevi mulakat sinavi demek cok dogru olacaktir.PLAB 1 icin ornek sorulari ve bilgileri http://www.aippg.com/plab-uk/EMQs/ bu adresten temin edebilirsiniz.PLAB2 icin ise ingilizcenizin ve real veya simulasyon hasta uzerindeki etkinliginizin size cok faydasi olacagini dusunuyorum.Pratik gucunuzun olculecegi yer PLAB 2 dir kisacasi.

Bu sinavlari aldiktan sonra,GMC merkezi sizinle irtibata gececek ve GMC numarasini aldiktan sonra calismak icin onunuzde bir engel kalmayacak.Ve bundan sonrasi basamaklari teker teker cikma esasi,ve sizin yol haritaniz.

Sunuda hatirlatmak istiyorum,ingiliz vatandasi bir esiniz olsa dahi bu sinavlari verme zorunlulugunuz var.Esinizin ingiliz olmasinin size katkisi ulkede calisabilme izninin hemen verilmesi.Lakin saglik alani disinda.

Umarim yardimci olmusumdur.Soru sorabilirsiniz,cevaplamaya calisirim.Bol sans

Konu asklepios tarafından (24.12.2009 Saat 15:19 ) değiştirilmiştir.
Alt 28.12.2009   #4
poetic
Çaylak Üye

Yazılar: 5
bilgiler için çok teşekkür ederim, gerçekten faydalı oldu.
şimdi süreç oldukça zahmetli olduğu için (en azından buradan böyle görünüyor) bir kaç önemli sorum olacak, biraz uzun umarım cevaplayabilirsiniz.

öncelikle duyduğum kadarıyla Amerika, Türkiye'de yapılan zorunlu hizmeti bitirip gelmeden bir iş bulma olasılığı tanımıyormuş, bu koşul İngiltere için de geçerli midir?

2-)PLAB-1 sınavının bazı Asya ve Afrika ülkelerinde yapıldığını okudum peki Türkiye'de de bu sınav yapılıyor mu yoksa İngiltere'ye mi gitmemiz gerekiyor.

3-)Plab-1 ve 2 yi geçtiğimizde iş bulma süreci nasıl işliyor. sistem bir yere mi atama yapıyor yoksa kişinin kendi uğraşları sonucunda mı iş bulunuyor?

4-)eğer kişisel uğraşlar ile iş bulunuyorsa bu konuda nelere dikkat etmemiz lazım ve kısa bir süre içinde yaşamak istediğimiz şehirde iş bulma imkanımız nedir? (örneğin ben manchester'da doktora eğitimime başlayacağım ve kız arkadaşımın da o şehirde doktor olarak çalışmasını istiyorum. Evlilik ya da partner konumunda sağlanılan kolaylıklar var mıdır?)

5-)ve son olarak tüm bu sınav ve iş süreçlerini Türkiye'den takip edip herşeyimizi garanti altına aldıktan sonra gitmemiz mümkün müdür, yoksa buradan takip zor olur, gözünüzü karartmanız mı lazım dersiniz? (buradaki maddi olanakları terkedip, hiç bir güvence altında olmadan bir şeyleri denemeye kalmak biraz zor gözüküyor)

bu konuyu araştırıyorum bir süredir ama kişisel deneyimlerinden faydalanabileceğimiz hiç kimseyi bulamamıştık şimdiye kadar. Birilerinin başardığını görmek en azından bizi biraz cesaretlendirdi. Cevaplarınız hem bize hem de bizim gibi bu konuları merak eden arkadaşlarımıza çok faydalı olacak. şimdiden çok teşekkürler.
poetic isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 28.12.2009   #5
asklepios
Kıdemli Üye

2.Sinav Pakistan,Hindistan,Nijerya,Sri Lanka,Misir gibi deniz asiri ulkelerde de yapiliyor,fakat Turkiye den vize basvurunuzu PLAB uzerinden yapacaginiz icin ve vize nedeniniz Plab olacagi icin Ingiltere ye gelmeniz cok daha dogru.
1.Gmc nin sizden istedigi sey bu sinavi almaniz,saglik bakanliginin mevzuatina birkez daha goz atin.Ben boyle bir durum ile karsi karsiya kalmadim.Zorunlu hizmet Tr'de ki bir durum.
3.Sinavi aldiktan sonra UK de calismaniz icin gerekli GMC numarasina sahip olacaksiniz.Tabii bundan sonrasi GP olarak mi yoksa belli bir alanda ihtisas sahibi olma donemi.GP olarak hemen 1-2 aylik bir surec icinde is basi yaparsiniz diye dusunuyorum.Ihtisas icin ise tabii is basvurulari yapmak,rekabet surecleri yasamak,belli bir donem training yapmak gibi sureclerden gececeksiniz.Tabii ingilizce seviyenizin ve yeteneklerinizin on plana cikacagi donemler bu donemlerdir.
4.Bu soruya da yukarda cevap verdim sanirim.Es durumu diye bir duruma ihtiyaciniz yok.Gp olarak hemen ise baslar fakat,ihtisas icin muhakkak zorlu bir donemden gececegine eminim.Is basvurulari ve cevap bekleme suresi..Bir yere gelebilmek icin 6 ay maas almadan calisan Dr arkadaslarimi biliyorum.
5.Nasil cevap versem ki bu soruya.Siz master yapacaksiniz sonucta,kiz arkadasiniz sinavlara girecek.Herhalde sizin oncelikle yerlesmeniz ve kiz arkadasinizin sinav donemleri ulkeye gelmesi uygun olabilir veya kiz arkadasinizi Manchester da Plab kursuna yazdirmanizda dogru bir karar olabilir.Cunku Manchester da ki kurs icin cok basarili olduklarini duydum.Bunu internetten takip edebilirsiniz.Yani bir donem kursa giderse hem dilin pratige dokulmesinde,hemde sinav taktigini kavramasi acisindan kendisi icin faydali olabilir..Bol sans
Alt 15.04.2010   #6
solian
Çaylak Üye

Yazılar: 1
Teşekkür

Açıklayıcı bilgiler için çok teşekkür ederim. Acaba siz başvuru sürecinde profesyonel yardım aldınız mı yoksa bütün belgeleri kendiniz mi hallettiniz? Plab sınavına hazırlık sürecinde nasıl bir çalıma yaptınız? İkinci kısım klinik tecrübe ama 1. bölüm teorik bilgi istiyor sanırım, USMLE kitaplarını kullansam tavsiye eder misiniz? Plab için İngiltere'den de temin edebilirim eğer tavsiye edebileceğiniz hazırlık kitapları varsa. Bir de siz gittiğinizde F2'den mi başladınız yani bizim intern yılı F1 sayılıyor mu? Plab'ı geçen herkes F2'ye geçiyor diye okudum ama doğru mu?
çok soru soruyorum sanırım ama bu yoldan geçmiş birini ilk defa buluyorum kusurma bakmayım
selamlar, saygılar
solian isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 24.04.2010   #7
uskudar33
Üye

Yazılar: 50
Selamlar,

bu konuyla ilgili o kadar cok detaya ihtiyacim var ki arkadaslar...

Yukarida yazilanlarin hepsini tum detaylariyla okudum, cok tesekkurler paylasan arkadaslara.

Fakat daha cok sorulacak sorular var. Lutfen bilgisi olanlarla iletisim halinde olalim. ???

?
uskudar33 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 26.04.2010   #8
asklepios
Kıdemli Üye

Profesyonel yardim almadim fakat burada belli basli bazi plab kurslari mevcut ve gercekten cok kaliteliler.PLab 2 nin yani ingilizcenizi klinik bilimler uzerinde kullanma esasiniz gercekten cok onemli buna dikkat etmeni tavsiye ederim,Oxford yayinlarini tavsiye edebilirim ki,bunlari interaktif yollardan da temin etme sansin var.

Rica ederim,gorusuruz solian..Selamlar,saygilar..
Alt 26.04.2010   #9
asklepios
Kıdemli Üye

F2 den basliyorsun evet,bunu cevaplamayi unutmusum .

Ayrica uskudar33 ozel mesajini aldim,aslinda devamli baktigim bir site ve sorulara cevap vermeye elimden geldigi kadar caba harciyorum.Turkiye de oldugumdan zaman ayiramadim,pardon..Sorularini yazabilirsin,selamlar.
Alt 07.07.2010   #10
ahmetyasincan
Çaylak Üye

Yazılar: 1
merhaba gmc üzerinden plab hakkında bilgi aldım, 6 february 2008 tarihinde dışardan gelen international graduatesler için göcmenlik yasasıyla bazı kısıtlamalar getirilmiş, sormak istediğim şey bu yasa bize yine de ingilterede uzmanlık eğitimi allma şansı veriyor mu?

gmc sitesinde http://www.gmc-uk.org/doctors/before_you_apply/imgs.asp bu bölümde New immigration rules for international medical graduates
New immigration rules that will restrict international medical graduates' access to UK postgraduate medical training were announced by the Department of Health on 6 February 2008 BUNU DİYOR, ARAŞTIRDIM GERÇEKTEN BU TARİHTEN SONRA GALİBA UZMANLIK EĞİTİMİNE ALINANLARDA DÜŞÜKLÜK OLMUŞ ACABA TÜRKİYEDEN GELENLERE BİR İSTİSNA UYGULANIYOR MU UYGULANMIYORSA ACABA BU ŞARTLARDA FOUNDATİON YEAR (FY) 1-2 KABUL CORE MEDİCAL TRAİNİNG (CMT) E KABUL SON OLARAK SPECİALTY TRAİNİNG (ST) E KABUL İÇİN GİRMEYE İHTİMAL OLACAK KADAR BOŞ POZİSYON KALIYOR MU, ÇÜNKÜ 2008 YASASI ÖNCELİĞİN EEA ÜLKELERİNE VERİLECEĞİNİ SONRA BOŞ YER KALIRSA DIŞARDAN MÜRACAAT KABUL EDİLDİĞİNİ SÖYLÜYOR. ACABA BU EĞİTİMLERDE YETERLİ BOŞ YER KALIYOR MU?

Konu ahmetyasincan tarafından (08.07.2010 Saat 14:40 ) değiştirilmiştir.
ahmetyasincan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Seçenekler
Stil