|
|
#1 |
|
Çaylak Üye
Yazılar: 2
|
arkadaslar bilgisi olan varmi acaba
turkiyede 4 yillik ogretmenlik bolumunu bitirmis olan birisi burada ne yapmali yada burada ogretmenlik yapma sansi varmi |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Kıdemli Üye
Yazılar: 223
|
hangi bölüm olduğunu bilmiyorum fakat öncelikle eğitim bilimleri yada eğitimle ilgili bitirdiğin bir bölümle ilgisi olan bir programda master yapmalısın.vede çok iyi bir dile sahip olman gerekiyor.ingilterede tarih öğretmeni olan arkadaşım var mimar sinan mezunu fakat o kendi üniversitesindede y.lisans yapmıştı.kolay bir iş değil,çok azim gerekli.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Kıdemli Üye
Yazılar: 223
|
Turkiye’de ogretmenlik yapmis bir kisinin burada Ogretmenlik yapabilmesi icin gereken temel sartlar nelerdir?
Bunun icin uc tane ana sart vardir. 1- Work Permit -- Yasal Calisma iznine sahip olmak. 2- Experience -- Ingilterede ogretmenlik yapmis olmak (en az 6 ay istenir). 3- Academic English -- Ogretmenlik yapabilecek kadar Ingilizce bilgisine sahip olmak. Turkiyede ogretmenlik hakkini kazanmis bir kisinin buradaki statusu OTT dir. Yani Overseas Trained Teacher. Burada Turkiyeden aldiginiz ogretmenlik formasyonu ile maksimum 4 yil calisabilirsiniz. Ancak Dort yilin sonunda QTS – Qualified Teacher Status kazanmalisiniz ki mesleginize devam edebilesiniz. Yani Ingiltere deki egitim sisteminin gerektirdigi qualification lari gosteren belgeyi almak zorundasiniz. Bu belgeyi de herhangi bir universitede kurs gorerek temin edersiniz. QTS almak icin gittiginiz kursa OTT kursu denir. OTT – (Overseas Trained Teacher) kursuna gidip basarili oldugunuz takdirde QTS statusu kazanirsiniz. QTS almadan calismaniz durumunda maasiniz biraz daha dusuk olacaktir. QTS alana kadar bir okulda gorevlendirilirsiniz ve kurs parasini devlet oder. Yalniz bir okulda calisirken bu kursa giderseniz her zaman isleriniz daha kolay olacaktir. QTS ile ilgili bilgiyi TTA (Teacher Training Agency) nin web sayfasinda alabilirsiniz. www.tta.gov.uk OTT ye muracaat etmeden evvel Turkiyeden aldiginiz belgelerin denkliklerini ogrenmelisiniz. Bunun icin ise NARIC denen kuruma belgelerinizin fotokopisi ile 35.25 pound yollarsaniz iki hafta icinde denklikleriniz cikar. (yani turkiyede aldiginiz diplomanin buradaki karsiligi) www.naric.org.uk adresine giderseniz gereken bilgiye ulasirsiniz. Is iznim var, Turkiye’de universite bitirdim ama ogretmenlik degil! Burada ogretmenlik yapma sansim varmi? Evet var! Ancak bir Ingiliz universitesinde (hepsinde yapilabilir – muracaat etmek gerekir) PGCE (postgraduate certificate in education) denen 1 yillik ogretmenlik kursunu tamamlarsaniz tecrubeye ihtiyaciniz olmadan direk olarak bir okula atanirsiniz. PGCE hakkinda bilgi almak icin internetten PGCE yazarak search engine (google) lerde arastirma yapabilir ve gereken bilgiye kolaylikla ulasirsiniz. Yada asagidaki like tiklayip gerkenbilgiyi gorebilirsiniz. http://www.gttr.ac.uk/teach/england.html Eylul ayinda basliyacak PGCE kurslari icin en gec Temmuz sonuna kadar muracaat etmek gerekebilir. Hangi Derslerde Ogretmen acigi var – ‘shortages of staff’ ? Hangi branslardan bir ise girmek daha kolay?Dogal olarak ogretmen acigi olan derslerden bir ise girebilmek herzaman daha kolay ve daha avantajlidir. Su derslerde cok buyuk ogretmen acigi soz konusudur. 1-Matematik 2-ICT / IT – Bilgisayar 3-Food And technology (Turkiye’deki Is egitimi derleri) 4-Modern Foreign Languages – MFL -(Turkce Dahil)5-Citizenship -- vatandaslik Eger bu dersleri ogretebilecek durumda iseniz (tabi ogretmenlik formasyonunuz varsa) bir okula girdiginiz ilk ay size Golden Welcome yani 4000 pound hosgeldin bahsisi verilir. (bu size ne kadar ogretmen acigi oldugunu gosterir. Tesvik primi denilebilir) Supply Teacher nedir? Ve nasil Supply Teacher Olunur? Supply Teacher yedek ogretmen demektir. Herhangi bir okulda ogretmen hasta olmustur ve yarinki derse gelemez. O zaman okul agency ler vasitasi ile hasta olan ogretmenin yerine bir Supply Teacher talep eder. Sizde her hangi ber Teaching Agency’ye kayitli iseniz bu hasta olan ogretmenin yerine bir gunlugune derslere girersiniz. Iste buna Supply Teacher denir. Yedek ogretmenlerin hergun ise gitme garantisi yoktur. (Sunu hatirlatmak isterim ki ben uc yil supply teacher olarak calistim ve sadece bir gun bos kaldim) Tatillerde maas almazlar. Ancak gunluk 110 pounddan asagi kazanmazlar. Supply Teacher olmak icin Ogretmenlik belgesine, is iznine ve tecrubeye ihtiyaciniz vardir. Bunlarin ucune de sahipseniz hemen iyi bir Supply Teaching Agency bulup (yuzlerce) kaydinizi yaptirabilir ve calismaya baslarsiniz. Ben size bir iki tanesinin internet sayfasini onerebilirim. www.classroomteachers.co.uk www.protocolteachers.com www.teachingpersonnel.com Yukaridaki Teaching Agency ’lere kaydolun ve aranmayi bekleyin. Eger bir gun Turklerin yogun olarak yasadigi bir bolgede is alirsaniz okul sizi bir daha birakmaz ve permanent is teklif eder. Supply Teacher olmak biraz riskli degil mi? Evet hergun is cikmayabilir. Ancak guzel tarafi siz de istediginiz zaman calisirsiniz. Yani calisma zorunlulugu yok. Bir de ise gittiginizde ders hazirlamak ve ogretmek zorunda degilsiniz. Sinifta cocuklarin basinda oturacak ve satin gecmesini beklicaksiniz. Baska yaptiginiz hic bir is yok. Eger part time bir isiniz var ise Supply Teacher olmak cok iyi olur. Cunku builmeniz gereken bir konu varki gunun birinde kesin olorak okullardan birisi size kontrat teklif edecektir. Hangi okullarda ogretmenlik daha kolay? Primary School or Secondary School? Sunu itiraf etmek gerekir ki burada disiplin sorunu coktur. O yuzden Primary cocuklari kontrol etmek daha kolay. Ancak iyi bir ogretmen Secondary School cocuklarini da rahatca kontrol edebilir. Dogal olarak Secondary School teachers daha fazla para kazanir. Ingiltere’de bir ogretmen ne kadar kazanir? Ne gibi imkanlara sahip olur? Yeni baslayan bir ogretmen en az 24.000 pound ile ise baslar. Bu tecrubeye bagli olarak hersene degisir. Ancak eleman sıkıntısı cekilen derslerde en az 29-30000 pound la ise baslanir. Bunun yaninda devletten alinacak benefit lerde vardir. Ogretmen Key Workers (polis, doctor, social worker vs.) oldugu icin ev almasi durumunda kendisine faizsiz 50000-pound kredi verilir. (tabiki okul mudurunun imzasi ile ve muracaatla).Ayrica sene icerisinde cok sıkca duzenlenen yurt disi gezilerine ucretsiz olarak katilmak ta imkan olarak gorulebilir. ALINTIDIR(KENAN AKSU) |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Üye
Yazılar: 89
|
Resim ogretmeniyim ama burada aupairim, basvursam da bisi cikar mi ki? Hos burada kalmayi dusunmuyorum ama. Evrak isterler simdi, butun evraklarim Turkiyede.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Çaylak Üye
Yazılar: 12
|
selam , ingiliz dili ve edebiyatı mezunuyum. formasyonumda var. tier1 dependent vizesi ile gelıcem londraya. ögretmenlık yapabılır mıyım? evetse hangı branslarda? ve forumda okudugum kadaryla 6 ay inglitere deneyımı istenıyormus baslangıc ıcın. hıc baslamadan bu deneyıme nasıl sahıp olabılırm?bunun baska yolu var mı?
bilgisi olan arkadaslar yardımcı olursa sevınırım |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Çaylak Üye
Yazılar: 4
|
merhaba ben beden egıtımı ve spor ogrt mezunuyum ve mezun olur olmaz au paır olarak geldım.bu ogretmenlık ıcın uzun bır arastırma yapacagım ama ama ogrenmek ıstedıgım ben su anda sadece dıplomaya sahıbım ve bu konuda ıs tecrubem yok calısmadım hıc..calısma ıznım yok.yanı zorlu bır surec gıbı gorundu bana.egıtım fakultesıne baglı benım bolumum ve master yapma zorunlulugu gercekten varmı?yanı tum bunları gerceklestırme olanagım var mı bu 2 sene ıcınde???burda kalmayı dusunuyorum ve bır yerden baslamam gerek belkı yardımlarınız ısık tutar bıraz.Sımdıden tesekkurler...
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Üye
Yazılar: 69
|
|