Vize başvuru sürecinde evraklarımı hazırlarken ve başvurduktan sonraki dönemde bu forumdan çok yararlandım nekadar zor ve stresli bir dönem olduğunu bildiğim için deneyimimi sizlerle paylaşmak istedim...
Nişanlım Aslen İrlandalı londrada yaşıyor irlanda ile ingiltere arasında özel bir anlaşma olduğu için diğer Ab ülkeri durumunda işlem görmüyor... bu sayede EEA olarak değil normal başvuru yaptım... Başvuruda hazırladığımız evraklar;
- Benim çalıştığım şirketin;
Ticaret sicil gazetesi
Vergi Levhası
Faaliyet Belgesi
İmza Sirküleri
Bu evrakları İngilizceye kendim çevirdim... (Türkçe olan her evrakı ingilizceye çevirdim)
- Ailemin adına bulunan üzerinde onlarca ipotek bulunan 3 tane tapu
- Benim son 6 aylık Banka hesap hareketlerim
- Son 3 aylık maaş bordrolarım (aylık 1300 ytl net ücretle 8 aydır bir şirkette çalışıyordum) Ve ssk maaşım üzerinden yatıryordu
- SSk döküm çıktısı
- 2 ayrı bankada bulunan
- 1.500 Euro
- 10.000 Ytl
-Üzerime kayıtlı 93 model şahin marka araba
-Lise diplomam ve Üniversite terk yazım
-Askerlik tecil belgem
-Turkiye kapsamlı Sağlık poliçem
-Bireysel Emeklilik Poliçem
-İkametgah
-Aile Bildirgesi
-Niyet Mektubum
Nerde doğduğumdan başlayıp üniversiteyi neden bıraktığıma kadar...nişanlımla nerede nasıl tanıştığımız nasıl nişanlandığımız vs... herşeyi yazdım (ingilizce)
-2 yıl geçerli pasaportum
-Nişanlımın Mortgage ödemeleri devam eden evinin tapusu
-çalıştığı şirketteki İş kontratı
- Maaş bordroları (son 6 ay)
-Banka Hesap Hareketleri -Son 6 aylık
-İngilterede Oturma izni belgesi
- Üniversite diploması
-Doğum Belgesi
-Beraber Çekindiğimiz Resimler
-Msn görüşmelerimiz ve maillerimiz....ve ikimizin adına gelen tebrik kartları (nişanlılığımız için)
-Niyet mektubu..
nasıl tanıştığımız...ben oraya gittiğimde kendi evinde kalacağımı ve çalışma izni alana kadar kendisinin masraflarımı karşılıyacağı vs....
-Evleneceğimiz yerin rezervasyon detayları...
her evrakı birer fotokopi ile sundum dosyamda...
Bu evrakları kasım ayı başında worldbridge ofisine sundum
3 ay gibi uzun ve stresli bir bekleyiş süresinden sonra vizemi aldım....
Evrakların sahte veya kandırmaca olmadığı sürece ve niyetinizi gerçekten doğru bi dille anlattığınız sürece konsolosluk görevlilerinin red vermediği kanısına vardım... 3 ay gibi uzun bir bekleyiş sürecinde nişanlımın turkiyeye gelip gittiği dönemlerde konsololsuk ile irtibata geçmeye çalıştık ancak kimseyle birebir telefonda görüşemedi...attığımız maillere hep aynı cevap geldi
'' normalde 3 ay sürebilir ancak detaylı inceleme için dosyanız londraya gitmişse sonuç 6 ayı bulur''
Ancak bi gün worldbrigde sayfasındaki şikayet bölümüne yazı yazdık hala cvp gelmedi tarzında... 1 ay sonra beni konsolosluktan aradılar ve dosyanın göçmenlik dosyası olması sebebiyle bukadar uzun sürmesinin normal olduğunu bununun dışında dosyada problem olmadığını söylediler..
Vizemi aldıktan 1 hafta sonra londra stanset hava alanına geldim uçakta verdikleri bir kartı dolduruyorsunuz nerde kalacaksın nekadar kalacaksın vss... ve ingiltere yasalarına uymassan hapse atılacağın uyarısı nekadar kalacaksın bölümünü boş bıraktım... pasaport kontrolünde zenci iri yarı bir arkadaş nişanlımın şu anda nerde olduğunu sordu '' burada, hava alanında beni bekliyor'' dedim vizenin sahte olup olmadığını kontrol etmesi 10 dkk sürdü hayatımdan 10 yıl gitti...EMinsiniz sahte değil konsolosluktan geldi ama insann yinede ürküyor bir sorun çıkacak diye...
Ancak forumda bazı yazılarda okuduğum gibi.. türküm diye sorun çıktı, polis bavulumu açtırdı falan gibi durumlarla karşılaşmadım.... pasaport kontrolünde çokta sıcak kanlı olmayan birisi vardı, evet ama herhangi bir hakarete yada küçük düşürücü durumla karşı karşıya kalmadım..aynı uçaktan geldiğimiz bazı turk arkadaşlar ingilizce bilmediği için onlara yardımcı oldum (yani merak etmeyin girişte ingilizce bilmiyorsanız bi şekilde sorun çözülüyor)....oradan çıktım bavulumu herkesin aldığı yerden aldım ve Avupa birliğüi vatandaşları dışındakilerin çıkış kapısınından çıktım...hava alaınında hiçbir sorunla karşılaşmadım....
20 gündür Londradayım ingiltere ve londra hakkında çokbüyük beklentilere kapılıp gelmedim, yıllardır bodrumda ikamet ediyor bir şirkette orta düzey yönetici olarak çalışıyordum ve az çok bu insnlar hakkında bilgim vardı.. çok kültürlü bir şehir her yerden insan var ingilizlerin neredeyse azınlıkta kaldığı bir yer... güvenlik konusuna gelince istanbul gibi düşünün, tanımadığınız adamla muhattap olmiyacaksınız, her yerde olduğu gibi burada da güvenli ve güvensiz olan bölgeler var, polis sirenini çoğu zaman olduğunuz yerden duyarsınız, 20 günlük süreçte herhangi bir olaya şahit olmadım...heryede kameralar var, polisin müdahalesi hzılı gibi görünüyor....Çok kalabalık bi şehir, şehir hayatı var stresiyle, güzelliğiyle, sorunlarıyla...dünyanın nabzını tutan bir şehir...
En son güneşi net gördüğüm yer uçak bulutların üzerindeyken oldu.. her sabah bugün güneşlimidir hava diye uyanıp pencereye baktığımda havanın kapalı olması güne biraz asık suratla başlama sebebi...
Tüm vize bekleyen arkadaşlara iyi şanslar
Vize başvurusunda bulunacak arkadaşların eksik evrak hazırlamamalırını ve dürüst olmalarını tavsiye ediyorum...niyet mektubunda kendinizi iyice anlatın....
Soruları olan arkadaşlar varsa elimden geldiğince yenıtlamaya çalışacağım..
Konu bigfather2 tarafından (24.02.2009 Saat 14:27 ) değiştirilmiştir.
merhaba arkadasım bende nısanlı vızesıne basvurdum.ama ben 10 yıldır ıngılterede yasadım 2005 de esımle tanıstımve dını nıkahla durduk benım oturumum olmadıgından dolayı tr ye donus yaptım .ve basvurdum.aralıgın 16 na ıkı aydan fazla oldu halen beklıyorum.ve benım ıkı tane cocugum var .bende esımın oturum kagıtlarını cocukları dogum sertıfaksını daha kısası esıme aıt ne varsa getırdım.ve sımdı beklıyorum sonucu .hayıorlısı olsun sence bana verırlermı gorusunu alabılırmıyım.tessekkurler.
merhaba arkadasım bende nısanlı vızesıne basvurdum.ama ben 10 yıldır ıngılterede yasadım 2005 de esımle tanıstımve dını nıkahla durduk benım oturumum olmadıgından dolayı tr ye donus yaptım .ve basvurdum.aralıgın 16 na ıkı aydan fazla oldu halen beklıyorum.ve benım ıkı tane cocugum var .bende esımın oturum kagıtlarını cocukları dogum sertıfaksını daha kısası esıme aıt ne varsa getırdım.ve sımdı beklıyorum sonucu .hayıorlısı olsun sence bana verırlermı gorusunu alabılırmıyım.tessekkurler.
ingilterede uzun dönem kaçak kalmış olman olumsuz bişey ama eşinizle düzenli olan birlikteliğinizi kanıtlamışsanız ( ki çocuk var) bunlar pozitif şeyler...
ama umarım imam nikahından falan bahsetmemişsinizidir..
ingilterede uzun dönem kaçak kalmış olman olumsuz bişey ama eşinizle düzenli olan birlikteliğinizi kanıtlamışsanız ( ki çocuk var) bunlar pozitif şeyler...
ama umarım imam nikahından falan bahsetmemişsinizidir..
ımam nıkahından bahsettık.cunku benım hakkım olmadıgından dolayı resmı evlılıgımızı yapamadık.amaberaberlıgımızı kanıtlıyoruz doktor raporları aldım ve onlarıda sundum ve esı su anda hamıle onda bıle ısmım gecıyoyanı cocugun babasının kım olsugunu.kanıtlıyoruz
ımam nıkahından bahsettık.cunku benım hakkım olmadıgından dolayı resmı evlılıgımızı yapamadık.amaberaberlıgımızı kanıtlıyoruz doktor raporları aldım ve onlarıda sundum ve esı su anda hamıle onda bıle ısmım gecıyoyanı cocugun babasının kım olsugunu.kanıtlıyoruz
maddi olanakları nasıl eşinizin?
kontratlı bir işi evi vs... ?
yada siz oraya gittiğinizde işiniz hazırmı?