13 Kasım'da mulakata çagirildim cok heyecan ve stres yapiorm, acentamla da konusutk neler sorulabilir yanıt olarak neler verilebilir ama ben hala tatmin olamadim. Bir sekilde varsa; Kendi mulakat anılarınız yoksa da yardimlariniz LUTFENNN
arkadasim durust oluyosun. isim bitince turkiyeye doncem diyosun. kesinlikle sana sorulan sorunun cevabindan baska fazladan bilgi vermeye kalkmiyosun. kisa ve net oluyosun vizeni aliyosun olay bu. hadi bakeyyymm
Ever arkadaslar, rahat oldm hersey iyi gibiydi ama vermediler. Gerekçe olarak; "daha önce burda bi dil okuluna gitmemişsin, döndüünde işe girceine dair bi belge yok" dediler. Simdi o belgelerin hepsi imzalı kaşeli anketli kaıtta hazır ve bu sefer KKTC den basvurmayı düsünüorm. Ne düsünüyorusnuz??
daha önceden ingilterede ille de bir dil okuluna gitmek mi gerekiyormuş , mesela 9 aylık bi kurstan geri dönünce işletmenin seni işe geri alacağı ne kadar gerçekçi olabilirki ki türkiye şartlarında
valla bu söylediklerin gözümü korkuttu
Yok ingilterde deil, ülkende dil okuluna gitmemissin die vermediler, bide is icin dedm belgen yok dediler ondan. Simdi tamamladm hepsinide kktc den basvurcamda alma oranım ne kadar onu merak ediorm?
arkadaslar başka bi forumda buldugum bi konusma,karsı tarafın görüşünü de görebilmemiz açısından yararlı oldugunu düşündüm
cevabı veren kişi bir vize memuru
merhabalar
ben 1997 de ingiltereye ogrenci vizesi icin bas vurdum ret aldım. ben cevre mühendisiyim.1998 mezunuyum. yani o zaman 3. sınıftaydim.tek neden ise parasal idi. ablam orada ama soylemedim.
mezun oldum askerkligimi bitirdim 2000 yılında tekrar bas vurdum . ama bu sefer ablamin orada oldugunu soyledi. yine ret aldim. bu sefer 4 neden vardi:
1-ise yeni baslamissin gerek yok.
2-yoneticisin ama ingilizce konusamiyorsun
3-5000 sterlinin var bunun 4000 sterlinini egitim icin harcaman yersiz
4-akrabalarin orada ilticaci olmasi
bu nedenleri duzelt gel dediler. ben su anda bu nedenlerden ilk 3 tanesini duzelttim ama 4. nedeni (ablamin orada olmasi)duzeltmem imkansiz.
bunu istanbul baskonsolosluguna yazdim."akrabalarimin orada olmasinin neden olamayacagini,ilk basvurunda soylememissin son basvurunda soylemissin buda guvensizlik yaratmis. gelecek basvurunda bunu kesinlikle belirtmen gerekir "dedi.
ben tekrar dil egitimi icin basvuruda bulunacagim.
1-sizce ne yapmaliyim?
2-sansim ne?
E
Vize memuru:
Sevgili "E",
Herhalde kendinle ilgili faktorleri saklamanin ya da bu konuda yalan soylemenin bu konuda sadece sana zarar bir davranis oldugunu anlamissindir. Bizler her ne kadar medyum ya da zihin okuyan kimseler olmasak da, tipki bir kumarbazin 52 lik kagit destesinden eksilmis olan tek bir karti dahi desteyi eline aldiginda anlamasi gibi sizlerin ilk bakista buyuk oranda profilinizi cikartiyoruz. Seninle gorusen memur elbette ki Ingiltere de ablan mi var, amcan-dayin mi var, anlamis degildir. Ama burada sana aciklamayacagim "meslek sirlari" ile orada bir akraba ya da yakinin olabilecegini, bankaya yatirilan paralarin vize basvurusunda gosterilmek uzere yatirildigini, senin neyi gercek neyi de yalan olarak belirttigini daha ilk on dakikada cikartmistir.
Bunlari anlatmaktaki amacim sana ders vermek degil, fakat daha fazla bu tip entrikalara girme niyetin var ise engellemek.
1) Basvuru yapmak istiyorsan buyur, yap. Ama unutma ki, onceden reddolmus kimselerin muracaatlari cok daha dikkatle incelenir. Vize alamayacagini soylemiyorum, ama ilk defa basvuran birisinden isin daha zor, bunu bil. Ozellikle de gecmiste yalan beyanat vermis olman seni iyice zor bir duruma sokuyor. Ablan bir siginmaci, sen yalan beyanat veriyorsun, ve vize memurunun isi, ulkesindeki istenmeyen insan gruplarinin nufusunu en az sayida tutmak (Burada kastim Turkler degil. Potansiyel sahte siginmacilara giris izni vermemek). Sen olsan ne dusunurdun? Ister universite mezunu ol, ister olma. Birlesik Krallik ta yerlesme ihtimaline ancak yerlesim vizesi alarak gittiginde ters bakilmaz.
2)Bir red raporunda hic bir zaman "ise yeni baslamissin, gerek yok" diye bir tanim kullanilmaz. Zira bu bizim mentalitemize aykiridir. Bence o kismi yanlis yorumlamissin. O madde olsa olsa, ise yeni basladigin halde aylarca yurt disinda egitim alma iznini isyerinden almis olduguna inanilmadigi olabilir.
3)Eger birikimlerine denk bir gelirin yoksa, banka hesabinda ne kadar paran oldugu hic onemli degildir. Ornegin aylik geliri 200 milyon olan bir kimse binlerce sterlin biriktiremez.
4) Ablanin orada iltica talep etmis olmasi gercegini degistiremezsin. Bu ablanin secimiydi, dogal olarak yakinlari da etkilenecektir. Yabanci bir ulkeye kapak atma ihtirasi maalesef kisinin yakinlarini da magdur eder. Bu durumdan ablan mesuldur, kendisini suclayabilirsin.
4)Ingilizce pekala da Turkiye de ogrenilebilir. Ustelik bunun icin Ingiltere de odeyecegin masraflarin en fazla yarisini odersin.Sadece kurslar degil, konusma klupleri, pratik yapmak uzerine kamplar, vs vardir, ve muracaatcilara vize memuruna soylemesi tembihlenen "kursta ogrensek bile disarda hep turkce konusuyoruz, ogrenemiyoruz" lafi safsatadir. Yerel Ingilizce kurslarinin hemen hemen hepsi berbat da olsa, isim yapmis olan bircok iyi Ingilizce kursu vardir, onlara basvurabilirsin.
5) Ne kadar sansin olduguna gelince... Acikcasi sansin oldukca az
Evet arkadaslar, önceden istanbuldan red yememe karsın bu kez KKTC den vizemi aldm ve pazar günü ins londra'dayım. Yannız dikkat edin aynı gün vermiolar eskisi gibi 3-4 gün sonraya atabiliyorlar randevu tarihini ve herkes mülakata alınıo ama görevlilerin hic biri istanbuldaki gibi aksi burnu kalkık insanlar degildi. tesekkurler