Kıbrıs'tan Vize Başvurusu (İşe yarar bilgiler :D )
Arkadaşlar yakın bir zamanda Kıbrıs'tan öğrenci vizesi aldım. Vize başvurusunu yaptım ve ertesi gün öğlen saatlerinde vizeyi verdiler. Şimdi benim gibi vize almak isteyen varsa izlemesi gereken yolu biraz anlatalım.
Öncelikle T.C. vatandaşları Kıbrıs Lefkoşa’da bulunan İngiltere Konsolosluğundan öğrenci ve ziyaret amaçlı vize başvurusu yapabilirler. Aile birleşimi olarak bildiğim vize başvurusunu bu kurum kabul etmiyor.
Bu işe başlamadan önce ne yapalım;
İlk olarak yaşadığımız şehirde bir İngilizce kursuna gidip 3 yada 4 ay kadar İngilizce eğitimi alalım. Buradaki eğitimimizi tamamladıktan sonra kursunuz sizin için geniş kimlik bilgileri altında “Adı geçen öğrenci kursumuz bünyesinde …….. süre İngilizce eğitimi almıştır” şeklinde bir yazı yazacak. Evrak üzerinde kursun bilgileri mutlaka olmalı. Bunlar kurs adresi, telefonu, web sitesi, e-mail, fax vs.
Gerekli belgeler ve Bu belgelerin Hazırlanması;
En az 6 ay geçerli pasaport
Kıbrıs'tan İngiltere'ye vize başvurusu için pasaportunuz, İngiltere'ye giriş yapmayı düşündüğünüz tarihten itibaren en az 6 ay geçerli olmalıdır.
İki adet renkli vesikalık fotoğraf
Fotoğrafınız yeni çekilmiş, arka fon beyaz renk olmalıdır.
Vize Başvuru Ücreti
İngiltere vize'si için başvuru ücreti eğer talep edeceğiniz vize 6 ay ve daha kısa süreliyse 90 Euro'dur. Fakat imkanınız varsa yanınızda 150 Euro kadar para götürün.
Vize Başvuru Formu
Vize başvuru formunu başvuru yapmak istediğiniz konsolosluktan bir gün önce temin edebilir dilerseniz internetten download edebilirsiniz. Bu form kesinlikle İngilizce olarak doldurulmalı ve form içinde bulunan sorulara yazacağınız cevaplar çok önemlidir. Zira başvuru yaptıktan sonra mülakat sırasında söyledikleriniz form-a yazdığınız bilgiler ile çakışırsa sonuç olumsuz olacaktır. Form başvuru yapan kişi tarafından imzalanmalıdır.
Diploma veya Öğrenci Belgesi
Mezun durumda iseniz geçici çıkış belgesi veya diploma fotokopisi, öğrenci iseniz son bir kaç hafta içinde alınmış öğrenci belgesi. Eğitiminize ara vererek yurtdışına çıkıyorsanız, okuldan izinli veya kaydınızı dondurabileceğinize dair yazı almalısınız. Bu belgelerin asıllarını yanınızda bulundurun yada evraklarınıza ekleyin, işlemleriniz sonunda size diplomanızı iade edeceklerdir.
Eğitim Sertifika ve Belgeleri
İlk olarak bahsettiğim gibi dil kursuna gittiyseniz devam sertifikası veya okuldan alınmış hangi sürelerle hangi kura gittiğinize dair devam yazısı, varsa aldığınız veya almakta olduğunuz sertifika programları, meslek eğitim programları vb belgeler.
Aile Belgeleri
Evlilik Cüzdanı, eşinizin ve çocuklarınızın kimlik fotokopileri. Bekarsanız anne ve babanızın kimlik fotokopileri.
Mali Durum Belgeleri
Aşağıda açıklanan belgelerle, yurtdışında bir işte çalışmadan, tamamen kendi imkanlarınızla eğitim alacak düzeyde maddi olanaklara sahip olduğunuzu ispatlamalısınız.
• Varsa ailenizin ev ve arsa tapu fotokopileri. Bu belgeler üzerine bir blok not kağıt ile İngilizce olarak açıklayıcı yazılar yazın. Yani tapu ev tapusu veya tarla tapusu ise ne olduğunu yazın, kime ait olduğuna yazın. ( Örnek Babamın Ev Tapusu gibi, tabi İngilizce )
• Ailenize veya size ait olan banka hesap cüzdanları asılları ve fotokopileri. Şimdi bu evraklar çok önemli. Hesap cüzdanlarınızda ne kadar çok paranız varsa o kadar iyi. Fakat vize başvurusuna yakın bir tarihte yüklü bir miktar hesabınıza girerse o paranın sadece vize almak için yatırıldığından şüphe duyulacaktır. Size paranın nerden geldiğini sorarlar. Eğer gerçekten o para sizin ise paranın nerden geldiğini resmi bir evrak ile göstermeniz gerekir. Diğer bir ayrıntı ise para miktarı aile gelirinize uygun olmalıdır. Yani diyelim babanız aylık 1000 ytl maaş ile çalışıyor fakat banka cüzdanında aylık 800 ytl para biriktirdiği gözüküyor, böyle bir evrak çelişki oluşturacaktır. Para miktarı olarak İngiltere’de alacağınız eğitimin masraflarını karşılayacak miktardan biraz fazla olması lazım. Yani 6 ay boyunca orada 10000€ harcayacaksanız hesabınızda 25000 ytl yada 15000€ gibi bir para bulunmalı.
• Bankadan alınan son hesap bakiyesini belirten resmi yazı
• (Varsa) Otomobil ruhsat fotokopileri
• Kredi kartı ekstreleri
• (Aileniz maaşlı çalışıyorsa) Çalıştıkları işyerinden kaç yıldır çalıştıklarını ve şu anki görevini açıklayan resmi yazı,
• (Aileniz serbest çalışıyorsa) Vergi levhası fotokopisi, Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi, Oda Sicil Kağıdı, İş yeri hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi.
• (Varsa) Repo, Borsa, Tahvil hesaplarıyla ilgili hesap hareketleri ve son bakiyeleri gösteren resmi yazıların orijinalleri
• (Evli iseniz) Eşinize ait (varsa) maaş bordrosu, (varsa) ruhsat-tapu fotokopileri
Dilekçeler
Şahsınız tarafından veya masraflarınızı karşılayan tarafından neden İngilizce eğitimi almanız gerektiğini anlatan, eğitiminiz sırasında masraflarınızın karşılanacağını taahhüt ettiğini belirten iyi hazırlanmış ve mutlaka İngilizce olarak yazılmış dilekçeler. Örneğin lise mezunusunuz ve masraflarınızı babanız karşılayacak, babanız sizi, hayata kazandırmak adına, bundan sonraki iş ve okul hayatınızda başarı adına, ingiltereye gönderdiğini felan yazabilir. Bu dilekçe biraz kişiye göre değişkendir. Sizin içinde bulunduğunuz durum neyse artık güzel bir dilekçe yazın.
Sponsor Belgeleri
Masraflarınızı karşılamak ve size İngiltere’de yardımcı olmak içi İngiltere’de bir yakınınız veya tanıdığınız varsa, Sponsorun;
*Pasaport Fotokopisi, Elektrik Tel. vs Faturalar, Kendi evi varsa tapu belgesi kiracı ise kira sözleşmesi, maddi durumunu gösteren belgeler ve konsolosluğa sponsorunuz olduğunu belirtmek için yazacağı mektup-dilekçe.
Extra Evraklar
*Daha önce girdiğiniz resmi sınavlar varsa ( öss, yds, kpss gibi ) bunların sonuç belgeleri veya başvuru belgeleri.
*Birinci derecen yakınlarınız daha önce İngiltere vizesi almışsa onların pasaport fotokopileri,
*Nüfus kayıt örneği ( Daha önce sizinle aynı soyisimde bir şahıs başvuru yapmış ve ret cevabı almışsa size sorabilirler, bunun için lazım olabilir)
Bu evrakları veya belgeleri mümkün olduğunca titiz hazırlamalı ve gruplandırmalıyız. Bunların arasında Türkçe olanlar varsa üzerine bir blok not ile İngilizce açıklama yazmakta fayda var. Aksi taktirde incelenmeyebilir ve ret cevabı alabilirsiniz.
Sorularınız olursa eğer mümkün olduğunca cevaplamaya çalışacağım,
Artık uykum geldi, yazım kıbrısa gidiş konaklama ve diğer bilgiler ile devam edecektir.
Trex kardeş öğrenci vizesi alabilmek varken au pair almanı tavsiye etmem, orada çok kişi ile görüştüm au pair ile giden ve genelde kız arkadaşlar çok şikayetçi, çocuk bakmaktan ve bulaşık yıkamaktan okula gidemediklerinden şikayetçi ve au pair vizesi devam ederken gelip öğrenci vizesi almak isteyen çok kişi var...
Seninde söylediğin gibi öğrenci vizesi ve ziyaret vizesini kıbrıs veriyor ama ben oradayken au pair başvurusu yapan kimse yoktu, bildiğim kadarı ile verilmiyor au pair ama sen yinede telefon edip sorabilirsin. Kıbrıstan vize almanın kolaylığı güney kıbrıs bir ingiliz sömürgesi bunu herkez biliyordur ve kuzey kıbrıstaki konsolosluk güney kıbrısa bağlı olarak çalışıyor. kıbrıstan vize almanın kolaylığı burada. ikinci bir kolaylık ise günlük başvuru yapan kişi sayısı 10 civarlarında oluyor. işlemleriniz çabuk biter, ben başvuru yaptım ve ertesi gün vize aldım. başvuru yaptığı gün vize alanlar da oldu.
Kolay gelsin
T-Rex Kardeş uzun zaman önce kıbrıs au pair vizesi veriyordu. hemde mülakatsız çok basit bi şekilde aynı gün. benim eşimde neredeyse 4 yıl önce kıbrıstan au pair vizesini çook rahat bi şekilde almıştı. ama sanırım şimdi durumlar biraz değişti. yinede şansını denemk istersen önce bi telefon aç öğren. ama unutmaki sen bi kere red almışın. bu senin için bi dez avantaj olacaktır bunu unutma... bu nereye gidersen git seni bulur. sonra demesinler bak bak bak ankaradan başvurmuş red almış neden şimdi kıbrısa geliyo? gitsin madem yeniden başvurmak istemiyorsa ankaradan başvuresun yine yoksa saklamak istediği bişeylermi var deyip senin dosyayı incelerken kılı kırk yarmasınlar...
bol şanslar! Allah gönlüne göre verir herkesin inşallah
ben 11 ay önce kıbrıstan au-pair vizesi aldım çok da kolay oldu. sertifika programları mba gibi kurumlar için vize de sorun çıkarabiliolar biz 5 arkadaş gittik kıbrısa vize almak için 5 imize ertesi gün aldık ve döndük. 2 si dil eğitimi için öğrenci vizesiydi 3 üde au-pair vizesi...
Kıbrısta gündelik hayatta YTL kullanılıyor fakat vize ücreti EUR. Ben 6 ay için 90€ ödedim fakat 1 yıllık vize fiyatını tam bilmiyorum. 142€ olabilir belki ( ama tam bilmiyorum)
Uçakla gidiyorsan Ercan'a inince çıkışta taksiler var şehir merkezine 35-40 YTL arası tutuyor, daha fazla verme kandırmaya çalışırlar . Hatta yanına 2 kişi daha bul ücreti paylaşın.
Girnekapı var Lefkoşa'da orada bir sürü pansiyon otel bulabilirsin, ucuz pahalı lüx kesene göre. Yemek yiyeceğn yerde çok.
Kıbrısta içki ve sigara dışında bir çok şey türkiyeye göre pahalı, haberin olsun...
Başvuru saatleri sabah 8:00 ve 10:00 arası kabul ediliyor, artık kıbrısa ne zaman inersin onu bilemeyecem, ben bir gün kaldım ertesi gün başvuru yaptım.
Sabah erken git, fakat çokta da değil, bazılar saat 4:00 gibi geliyorlarmış soğukta boşuna beklersin. sen 7:00 gibi felan orada ol, 8:00' içeriye alırlar. Yanında kesinlikle cep telefonu, elektronik alet vs. götürme. Yüzük, kolye metal cisimler de götürme uğraşırsın orada çıkar geri tak felan...
Ben başvuru yaptım ertesi güne randevu verdiler ve mülakattan sonrada vizeyi aldım. Aynı gün içinde başvuru yapıp vize alanlarda oldu. Bu sıralar başvuru yapan kişi sayısı baya az olduğu için sanada 1 gün sonrasına randevu vereceklerdir.
Uçak bileti konusunda bilgi edin, gidiş-dönüş alırsan ucuz oluyor, fakat dönüş tarihini uzatırsan cezası var... Erken gitmek istersen ceza almıyorlar. Acenta olarak ta Atlas Jet tavsiye ederim, zira Pegasus uçakta servis bile vermiyor hatta çay iste 4 ytl karşılığında verirler.... THY biraz tuzlu...
Lefkoşa Girne Kapı yakınlarında altın pansiyon var... vize başvurusu yapmaya gelenlerin çoğu orada kalıyorlar.. çok güzel bi yer değil ama fiyatı uygun ben geceliği 20 ytl'den kaldım.. Odalarda tv, klima mevcut...
Sabah 8:15'de Ercana ineceksen konsolosluk Ercandan 40 dakika felan sürer.
Yani saat 9:00 gibi orada olursun, fakat başvuru yapan sayısı fazla ise sana sıra gelmeden başvurular bitebilir. Saat 10:00'a kadar başvuru yapabilirsin.
Ama sen dün geldin yetişemedin bugün vize vermeyiz diyecek halleri yok, yetişirsen yaparsın başvurunu, yetişemezsen ertesi gün başvuru yaparsın.
150€ konusunda ben sadece yanınızda fazladan para bulunsun diye söyledim, yani bi aksilik olursa yanınızda bulunsun... Fazladan EUR göz çıkarmaz o da para sonuçta... Vize uzatmaya gelenlerden 142€ olıyorlar sanırım, bi arkadaş ben oradayken iki kere dışarı çıkıp döviz almaya gitti geldi de, o duruma düşmeyin diye yani. Ha sana bi tavsiyem daha olacak alabilyorsan Eur'yu buradan alıp git, kıbrısta sabah 8 de açılıyor döviz büroları, daha önce almak istersen kara borsa.... Akşam 5:00 gibi'de kapatıyorlar..