Arkadaşlar, ben üniversite için İngiltere'ye gitmeyi düşünüyorum. Ama bazı sorularım ve emin olmadığım şeyler var. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
1- ) Bir yerde okumuştum. Lisenin sadece son 3 senesinin notları dikkate alınır diyordu. Bu doğru mu? Yoksa 1. senenin notlarıyla birlikte 4 sene mi dikkate alınıyor?
2- ) İngiltere'deki bir üniversiteye gitmek için liseden alınan diploma notuna mı bakılıyor?
3- ) Foundation'ın sonunda alınan notun ya da foundation eğitiminin Türkiye'de bir karşılığı var mı? Yani biz orada Foundation'u bitirince iyi bir not alamazsak, Türkiye'de onun karşılığı olan bir eğitime devam etme şansımız var mı? Yoksa 1 seneyi boşu boşuna kaybedip, oralarda rezil mi olacağız?
4-) İngiltere'de A Level ya da Foundation eğitimini almadan, İngiltere'de üniversiteye gitmenin bir yolu var mı? Örneğin, Türkiye'den alacağımız bir belge ile ordaki Foundation veya A Level eğitimini atlamanın bir yolu var mı?
5- ) Orada ırkçılık olayları var mı? Oraya öğrenci olarak gidenler hiç böyle bir sorunla karşılaştılar mı?
6- ) Orada üniversiteyi bitirdikten sonra kaç sene çalışma iznimiz oluyor? Fondation ve üniversite okurken ne kadar çalışma iznimiz oluyor?
7- ) Orada hayat nasıl? Pahalı mı? İngilizlerin yabancılara bakış açısı nasıl?
8- ) Orada foundation, üniversite, master vs. herhangi bir eğitimi tamamladıktan sonra, orada sınırsız yerleşim hakkı alınabiliyor mu?
9- ) Hangi üniversitenin ne kadar IELTS puanı istediğini nerden öğrenebilirim?
10- ) Ve son olarak okumak için oraya gitmeye değer mi? Gidenlerin bu konuda fikirlerini almak istiyorum.
Konu Victorian tarafından (16.09.2009 Saat 18:27 ) değiştirilmiştir.
Yeni üye sayılmam aslında. Günlerdir bu sitedeyim ve üniversite başlığındaki 4 sayfayı da taradım. Master bölümünü de taradım ve neredeyse diğer bölümlerdeki pek çok konuyu da inceledim. Ama gene de merak ettiğim bilgilerin tamamına ulaşamayınca da, üye olup soru sordum. Hepsi bu.
Arkadaşlar cevaplarınızı hala bekliyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
selam ve öncelikle hoşgeldin foruma baştan diyim gidene kadar forumdan çıkamazsın gidincede unutursun
sorulara geçelim;
1.) son iki yılın not dökümü bile yeterli olur.
2.) orda şöyle bir şey var. doğruca bir üniye girmek istiyorsan ve foundation eğitimini üniden almak istiyorsan evet lise not ortalamasına baklıyor. tabiki bu üniversitesine göre değişiyor. ama bağımsız bir okuldan foundation eğitimi alırsan orda lise not ortalamandan ziyade foundation skorun ön plana çıkıyor. tabiki bazı collegelerin foundation eğitimini tanıyan ünilerde var tanımayanlarda.
3) foundation eğitiminin karşılığını tanıyan türkiyede üni devlet değilde özel okullardan tanıyanlar çıkabilir. bu iş birazda üniyi ikna etmekten geçiyor.ama onu 1 yıla saydırman pek söz konusu değil. yani en fazla girebilirsin yıl kaybın her şekilde olur. ama ne bilim burdaki bir üni seni alırım 1 yılınıda sayarım derse onun için bişey diyemem.
4.) A- Level'ın yerine saydırabileceğin bişey yok türkiyede. Yalnız bazı ünilerin bazı bölümlerinde first year degree diye bir şey var. burda foundation eğitimi almadan 3 yılda lisans tamamlanabilir. fakat bunun için ingilizcenin çok iyi olması lazım. birde business management alanlarında olabilir engineering de olmaz mesela.
5.) bu sorunun cevabı için ben bişey diyemem ben ingiltere yi çok seviyorum ayrıca mesela istanbul da çok tehlikeli bir yer ama ırkçılık için illaki bu tarzda düşünceleri olan insanlar vardır. ama ben bugüne kadar kötü bişey yaşamadım. gidip geldiğim kaldığım zaman zarfı içerisnde.
6.) foundation ve lisans eğitimin süresince part time çalışma iznin var bittikten sonrada 2 yıl full time çalışma iznin olacak.
7.) hayat pahalı mı diyorsan bu biraz senin yaşam tarzınla alakalı. örnek vermek gerekirse dünyanın en pahalı 3 şehrinden biri olan londra da yaşayan bir arkadaşım kazandığı parayla yaşamını sürdürrüken yaşam maliyetleri konusunda çok daha uygun olan bire şehir olan bournemouth daki arkadaşım ailesinden para istiyordu. bakış açısı nasıl soruna gelince emin ol ki senle ilgilenen birisi olmayacak yada arkandan dedikodu yapan birileri olmayacak merak etme
8.) bu çok detaylı bir konu ve senin durumuna göre değişiklik gösteren bir şey. bunun için şimdiden düşünmende çok mantıklı değil açıkçası çünkü sanırım yaşın daha 18 gibi bişey önce bir git yapabilirmisin yaşayabilirmisin. eğer ki kalmaya karar verirsen emin olki lisansı okuyan biri kalmak isterse bunu bir şekilde yapabilir.
9.) okulların hepsinde bu bölüm için entry requirements yazar onlardan öğrenebilirsin. bulamazsan gel sor burda cevaplayan illaki çıkar.
10.) kendi kişisel fikrimi belirtirsem türkiyede adı sanı duyulmamış bir özel okulda okumaktansa dünya genelinde ilk 100 de olan herhangi bir ünide rahatlıkla okuyabilirsin. en azından hayatın bir sınava endeksli değil ayrıca 15 yaşında yaptığın saçma bir bölüm tercihini ömür boyu çekmeyebiliyorsun.bilmem anlatabildim mi? kısacası bence değer.
umarım hepsi için seni bilgilendirecek cevapları verebilmişimdir.
Alıntı:
Victorian´isimli üyeden Alıntı
Arkadaşlar, ben üniversite için İngiltere'ye gitmeyi düşünüyorum. Ama bazı sorularım ve emin olmadığım şeyler var. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
1- ) Bir yerde okumuştum. Lisenin sadece son 3 senesinin notları dikkate alınır diyordu. Bu doğru mu? Yoksa 1. senenin notlarıyla birlikte 4 sene mi dikkate alınıyor?
2- ) İngiltere'deki bir üniversiteye gitmek için liseden alınan diploma notuna mı bakılıyor?
3- ) Foundation'ın sonunda alınan notun ya da foundation eğitiminin Türkiye'de bir karşılığı var mı? Yani biz orada Foundation'u bitirince iyi bir not alamazsak, Türkiye'de onun karşılığı olan bir eğitime devam etme şansımız var mı? Yoksa 1 seneyi boşu boşuna kaybedip, oralarda rezil mi olacağız?
4-) İngiltere'de A Level ya da Foundation eğitimini almadan, İngiltere'de üniversiteye gitmenin bir yolu var mı? Örneğin, Türkiye'den alacağımız bir belge ile ordaki Foundation veya A Level eğitimini atlamanın bir yolu var mı?
5- ) Orada ırkçılık olayları var mı? Oraya öğrenci olarak gidenler hiç böyle bir sorunla karşılaştılar mı?
6- ) Orada üniversiteyi bitirdikten sonra kaç sene çalışma iznimiz oluyor? Fondation ve üniversite okurken ne kadar çalışma iznimiz oluyor?
7- ) Orada hayat nasıl? Pahalı mı? İngilizlerin yabancılara bakış açısı nasıl?
8- ) Orada foundation, üniversite, master vs. herhangi bir eğitimi tamamladıktan sonra, orada sınırsız yerleşim hakkı alınabiliyor mu?
9- ) Hangi üniversitenin ne kadar IELTS puanı istediğini nerden öğrenebilirim?
10- ) Ve son olarak okumak için oraya gitmeye değer mi? Gidenlerin bu konuda fikirlerini almak istiyorum.
Cevapların için gerçekten çok teşekkür ederim. Kafamdaki soru işaretleri senin sayende gitti. Yalnız 1-2 şey daha sormak istiyorum.
1-) First year degree'nin ne olduğunu anlayamadım. Bu bir ingilizce eğitim programı mı? Eğer ben IELTS skoru ile ingilizcemin çok iyi olduğunu belgelersem first year degree'nin olduğu üniversitelerde sadece 3 yıllık lisans eğitimi alabiliyorum. Doğru mu anladım?
2-) Şimdi benim foundation eğitimi alacağım üniversite, beni lise ortalamama göre alacak. Ben foundation'ı tamamladıktan sonra, foundation eğitimini aldığım üniversite ve o üniversitenin foundation eğitimini tanıyan diğer üniversiteler beni foundation skoruma göre kabul edecek. Yani bu durumda lise ortalamam sadece foundation 'a girerken kabul edilmemde rol oynayacak. Sonra sadece foundation skorum ön plana çıkacak. Doğru mu anladım?
evet aslında konuları temel olarak anlamışsın. first year programı ingilizce programı değil bazı ünilerin bazı bölümlerinde ingilizcenin iyi olması durumunda lisans eğitiminin birinci yılı olarak geçiyor. evet ingilizcen iyi ise firs year degree veren okullarda üç yılda lisans mezunu olabilirsin.
evet bunu doğru anlamışsın fakat bir üniversitenin foundation programını tanıyan diğer bir üniversite sayısı çok az. ancak bağımsız collegelerin foundation eğitimin tanıyan üniversite sayısı çok daha fazla.
Alıntı:
Victorian´isimli üyeden Alıntı
Cevapların için gerçekten çok teşekkür ederim. Kafamdaki soru işaretleri senin sayende gitti. Yalnız 1-2 şey daha sormak istiyorum.
1-) First year degree'nin ne olduğunu anlayamadım. Bu bir ingilizce eğitim programı mı? Eğer ben IELTS skoru ile ingilizcemin çok iyi olduğunu belgelersem first year degree'nin olduğu üniversitelerde sadece 3 yıllık lisans eğitimi alabiliyorum. Doğru mu anladım?
2-) Şimdi benim foundation eğitimi alacağım üniversite, beni lise ortalamama göre alacak. Ben foundation'ı tamamladıktan sonra, foundation eğitimini aldığım üniversite ve o üniversitenin foundation eğitimini tanıyan diğer üniversiteler beni foundation skoruma göre kabul edecek. Yani bu durumda lise ortalamam sadece foundation 'a girerken kabul edilmemde rol oynayacak. Sonra sadece foundation skorum ön plana çıkacak. Doğru mu anladım?