İngiltere'de hayat pahalı mı? Kaç para harcarım günde? Ne kadar para götüreyim yanımda? Bu tarz sorular hep gelir, ben genel bir giriş yapayım orada bulunan diğer arkadaşlar da bi zahmet kendi tavsiyelerini yazsınlar. Gidene kadar soru çok ama gittikten sonra cevap yazmak da gerek baylar bayanlar... Hadi bakalım
İngiltere malumunuz döviz kuru nedeniyle bize pahalı gelen bir ülke. Esasında çoğu Acrupa ülkesi için bile pahalı. (gene Euro/pound paridesi yüzünden) Ama orada çalışmaya başlayınca bu kur farkının bir anlamı kalmıyor ve part-time çalışmayla bile sorunsuz bir şekilde hayatınızı sürdürebiliyorsunuz. (Daha önce İngiltere'de asgari ücretle ilgili yazmıştım hatırlarsanız)
İngiltere'nin güney-doğusu ve de Londra, diğer kesimlere özellikle de kuzeye göre daha pahalıdır. En büyük gider kalemi konaklama olur genelde, sinema ve sigara da oldukça pahalıdır. (gelip giderken free-shopları kullanalım arkadaşlar, 400 dal sigara limitiniz var, 2 şişe alkollü içki, 200 gram da tütün sokabilirsiniz ülkeye) Bazı temel ihtiyaçların ortalama fiyatlarını da yazalım(£ olarak):
2 litrelik süt: 1.2 1 litre elma suyu: 0.90 400 gramlık ekmek: 0.75 6 yumurta: 1 750 gram şeker: 0.80 250 gram tereyağ: 0.85 Gazete: 0.50 Ortalama bir restoran: kişi başı 12
Cafe & bar (pint hesabıyla veriyorum, 1 pint yarım litre)
Benzin: 1.00/litre 200ml şampuan: 1.75 100 ml diş macunu: 1.92 Kutu kola: 0.60 Sandviç: 2.50 Big Mac menü: 3.60 Fish and chips: 5.00 (sabah akşam bunu yiyeceksiniz, unutmayın) Tiyatro bileti: 20.00 Sinema bileti: 7.50 Araba kiralamak: 35.00 günlük Metro: 1.30 yetişkin, 0.50 öğrenci Taksi: 5.00/mil (bahşiş dahil)
Kiralar (Londra için)
Stüdyo daire: Haftalık 110-160 Normal daire: Haftalık 150-180
part-time çalışmayla bile sorunsuz bir şekilde hayatınızı sürdürebiliyorsunuz. (Daha önce İngiltere'de asgari ücretle ilgili yazmıştım hatırlarsanız)
Saatte 8 gbp alırsam, 20 saatlik çalışma iznimle part-time çalışarak haftalık 160 kazanacağım demektir.
Ev kirası da minimum 110 olduğuna göre; 50 gbp yol, yemek ve faturalar için yetmeyecek görünüyor.
Hayatımızı nasıl sürdürebiliyoruz???
Gidenler biz gitmeye çalışanlara biraz bilgi verin lütfen
Elektrik ve ısınma giderleri £20 - £40 (aylık gider mevsime göre değişir)
Şarap £3-£5 (1 şişe)
Bira £1 yarım bardak (half pint) £1.70 - £2.50 bardak (pint)
Saç kesimi £7 - £20
Çamaşırhane £16-£35 (aylık)
Kuru temizleme £4 -£8
Gazeteler 50p – £1.20
Dergiler 50p - £30
CD £12 - £15
Telefon kartı £2, £5, £10 veya £20.
Restaurant £10-£20
Sinema bileti £4 - £10
Tiyatro £10 - £30
Konser bileti £5 - £30
Nasıl yeter demiş şaka gibi oldu, enteresan bi şekilde yetiyo ama bu tamamen size kalmış. İki part time yapanlar var düzgün bir tane yapanlar var. İlk aylar tabii zorluk çekilir ama sonra halledersiniz bence. Gene de size kalmış tabii
Orhan kardeşim, nerde bu 7 £ a saç kesen berber? Ben 13 £ a bir yer buldum en ucuz.
(Berber dediğin şey pahalı kardeşim burda. Ona göre yani söylemedi demeyin...)
ben yaşam giderlerinin çalışarak karşılanacağını hiç sanmıyorum...son derece pahalı bir yer bu ingiltere...öyle kolay kazanılmıyo.ben dil okuluna gittim bi daha ingiltereye gitmek falan istemiyorum.anca hakkında konuşabilirim.şöyle söyliyim ingiltereyi hiçç gözüm tutmadı.sev-mi-yo-rum!insanları da dahil