En populer baslik bu herhalde, herkes gelmek istiyor ama sadece gelmek istiyor, sonrasi yok. Yurtdisina cikmak isteyenlerden "tanidigim bana is verecek davetiye yollayacak okula gonderecek" vs diye laflar duyuyorum -daha dogrusu senelerdir duyuyorum- ve merak ediyorum: nedir bu davetiye kardesim, var mi goren duyan? yenir mi icilir mi nedir yani?
bir insan yurtdisinda yasayacak kadar kendi ayaklari uzerinde durabilecek kapasitedeyse, hic mi gocmenlik burosundan arastirma yapmaz.. konsolosluga bakmaz.. isci olarak gitme kosullari, evlilik yoluyla gitme kosullari, ogrenci ve turist olarak gitme kosullari cok gizli bilgiler degil arkadaslar!
tamam, turkiye ile alakali bir bilgiye ulasmak degil internette aramakla, burodaki memurun yakasina yapissan bile imkansiz ama avrupada boyle degil, bi soru varsa google derdinize derman olur..
tedavulden kalkan au pair vizesi icin basvuru parasi verenlerin hikayesini duyunca once guldum sonra oh olsun dedim: nasil bi ulkeye gelecegini bilmeden, o ulkenin kanunlarini arastirmadan herseye atlayan insanlara mustahaktir. bir de danismanlara para dokup kendisinin pekala halledebilecegi isleri baskasina yaptiran usengec insanlara iyi bir ders olur bu.
bence forumda verilen bilgilerin gecerliligine bile supheyle bakin, yazanlarin cogu ne ingiltereye gitmis ne de prosedurlerle ilgili bi fikirleri var. bazi uyelerin danismanlarinin soylediklerine bakilirsa danismanlar da kofti.. bence herkes kendi isini halletmeli, onun bunun lafina bakmamali..
cok cetrefilli yada istisna bi durumunuz olmadikca hersey UKBIA websitesinde yazili.. sitede yazilanlari anlamayacak kadar kotu ingilizceli isci adaylari, es adaylari, yuksekogrenim ogrenci adaylari gelemez zaten. Gelmesin zaten.
bu forum ingilterede yasam, okul, is, ulasim hakkinda bilgi paylasimi icin kurulmus ama cogu kisinin tek derdi vize -ki bu konu dedigim gibi resmi makamlarin sitelerinde acik secik yazili. buraya gelmeye kararli insanlar nereden ucuz alisveris yapilir, hangi semtte oturmali, hangi isler ne kadar para veriyor ve calisma ortami nasil gibi seyler sorsa daha iyi olur cunku buraya gelmek kolay lakin tutunmak zor, biz de elimizden geldigince yardimci olmaya calisiriz.
turkler ne yahudiler ne hindistanlilar ne ermeniler gibi diaspora halinde yasamadigi icin artik denk gelen kardeslerimize internetten ulasiyoruz.. ben sahsen batiya goc etmis tum turk kardeslerimin guzel yerlere gelmesini isterim.
çok doğrudan ve açık olmuş sarsabilir yazdıkların bazı kişileri ama temelinde haklısın aslında.
Genelde kapağı atmak üzerine dayalı bir mantık var ama halbuki ne İstanbul'un taşı toprağı altın, ne Amerika rüyası var ne de İngiltere'ye gelince altın değnek değiyor. Bunlar olmaz değil ama kapağı atmaktan daha fazla şeyler yapmak lazım. Ayrıca söylediğin gibi yazılanları okumak, araştırmak lazım önce, forumda pound-TL kuru nedir diye soru da gördüm açıkcası.
Ama istisnalar da var İngiltere makamları genelde her türlü bilgiyi veriyor ancak bazen bilgi içinde kaybolabiliyorsun, bazen de sana uygun çözüm çok farklı olabiliyor bu durumda geçmiş deneyimlerden öğrenmek de araştırmanın bir parçası zaten.
Ama bence aile vb konular dışında kapağı atmadan önce düşünmek lazım, taş yerinde ağırdır ve bazen yer değiştirmek en kolay seçim olarak görünür ama en doğru seçim olmayabilir.
Size katılıyorum. Ama keşke tamamen katılıyor olabilsem.Çünkü insanlar yaşadıklarından o kadar yılıyor ki bir arayış içine giriyor. Kimsenin imkanlarını ve şartlarını bilmiyoruz,hayatın ne getireceğini de! Buna rağmen araştırma yapmadan(paundun fiyatını bile bilmemek vb.)çok güzü kara bir yaklaşım.Bana göre başka bir ülkede yaşamak için öncelikle yaşam ile ilgili yasalarını ve bize düşen kurallarını bilmek gerek, bundan kasettiğim hak elde edebilmek için önce görevlerimizin ne olduğunu bilmek.Yani arabayı kullanma hk.elde edebilmek için ehliyetimizin olması gibi.Yada sosyal ve ekonomik haklar için üreten vede sosyal kurumlarda faaliyete katılan fertler olmamız gibi.Basit bir ifade olacak ama ne kadar ekmek o kadar köfte deriz. Ama belli bir eğitime göre kişilerin maaşlarını karşılaştırdığımızda da artık Türkiyede üniverste mezunu ancak ev kirası kadar kazanıyor. Oda inanın sadece sağlıklı koşullarda olan ev,artıları olan ev değil! Şöyle ki zaman zaman sitedeki üye arkadaşlarımız İngiltere'de gereken para miktarını belirtiyor. Eminim ki bunlar temel ihtiyaçlar ve listelerde abartı da yok. Ama orada üniversite mezunu olan arkadaşlarda bilirki bu ücretleri çalışan kişi kazanıyor. Yada şöyle diyelim genelde ulaşımın ve kiraları yüksekliği.Ama kimse kira bedeli ücrete çalışmıyor değil mi?Üretmeyene karşıyım ama üretende hakkını alsın. İşte bu nedenle tamamen katılamıyorum. Ama tabii ki bi şekilde kapağı atıpta yasal hakları elde ettikten sonra herşeyi devletten bekleyen bir takım sosyal haklara sığınıp çalışmayan üretmeyen ülkelerin refah seviyesini düşüren bireylere daha karşıyım. Şeker bayramınızı kutlarım.Herkese saygılar.
baba varya davulun sesi uzaktan hos gelir derler gelen bin gelmeyen bir pisman bumemleket insanin omrunu azaltiyoo daha onceleri bildigimiz duydugumuz ingiltere yok kardesim turkiyenin gozunu sevim burda insanlik denen bisey yok sadece robot yasam var ama yok ben oyle yasamayi sever turkiyede biseyim yok yagmuru gri gokyuzunu ve otlaklari severim sarhos olanlari gorup cem yilmazdan fazla gulerim diyosan buyur gel iste kisaca burasi boyle hani derler ya mantigin bitti yerde askerlik baslar die aslinda askerlik degil iniliz yasami baslar zaten ingilizi de parmakla sayarsin (pakistanli hindistanli polonyali vs vs..)
dön öyleyse gem, (belkide dönmüşsündür) bilmiyorum ama madem bu kadar kötü, seni oraya bağlayan nedir, aile ve çocuğun varsa al gel, okadar kolay değil diyebilirsin, haklısın... ama sen bu kadar kötülediğin yerde yaşamana değen bazı şeyler varki ,bu insanlarda seni orda tutan etmenlere sahip olabilmek için geliyor. başka sebep yok.. neden hep bardağın boş tarafını gösterir oraya gidenler... neden hiç iyi yanını, sizleri mutlu eden yanlarından bahsetmezler... bunu henüz çözemedim.. türkiye güzel 30 yıllık vatandaşıyım.... 1 ay aç kalsam devlet bana 1 lira ekmek parası vermez, çocuk yardımı imiş, hayatımda duymadım o lafı TR de, bu 1 aydan bahsediyorum, ya 3 ay işsiz kaldığını hesap et... peki ingiltere, vatandaşına sahip çıkmıyor mu? aç kalma diyor, iş bulursa kafi bulamazsa sahip çıkıyor.. yurtdışında bir ingiliz hastalansa uçak gönderiyor, burda ise hastanenin kapısında ölsen sedye getiren yok.. yani bize oranın boş tarafını gösterirsen ingiltere bardağın yarısı boş, türkiye sürahidir, hepisi boş... bilmem derdimi anlatabildimmi.... bide bunları düşün.. kendini düşünmezsen cocuklarını düşün, onların geleceği için düşün.. en azından ben onları düşünerek bu adımı atıyorum... kendime güvenerek...
evetr ingiltere kendi vatandasina ve ab vatandasina sahip cikiyoo sana bana degil ha don gel diosun ok cocuk olmasa esim olmasa zaten ilk ucaka ordayim ne isim olur burda ...2.si insanlar burayi hayal ulkesi olarak goruyoo sadece gercekleri soyledim en azindan gelmeden once insanlar birazda diger tarafini gorsun peki biliyomusun artik ingilizler bile baska ulkelere goc ediyorlar peki bunu biliyomusun sadece gecen sene yaklasin 40 bin kisi...gel kardesim sende gel ama aklinda olsun ingilterede 3 seye asla guvenme
1 havasina 2 insanina 3 ise
vatandaş olmadan hiç bir hakkımın olmadığını biliyorum zaten... amaçda legal olarak kalıp vatandaş olabilmek... cennetin yolları cehennem taşlarıyla döşelidir denir, evet o yoldan geçeceğiz... şunu sende biliyorsun, ailen ve çocukların için türkiyede yaşamak istemiyorsun, KESİNLİKLE DE HAKLISIN.. Peki biz niye yaşayalımki, insan kaderini kendi deiştirirmiş... evet bencede kesinliklede gelme... Mesela UK da iş ilanlarına bak, fotoğraflı cv istenmez, bay bayan pek ayrım yapılmaz... ya burda.... iş deneyiminiz hariç herşey istenir... off daha neler istenir... İngilizler göçüyor evet, ama geneli yaşlılar ve son yıllarını sıcak bir ülkede, aylık maaşlarını çıtır çıtır yemek için... oradaki 80 lik amcamız marmarise tatile gelebiliyor... benim annem babam köye giderken bile kırk kere düşünmek zorundalar... yani hiç kıyaslamayalım... ben ölümü görünce sıtmaya razıyım... sende razı olmuşsunki hala oradasın ve dönmüyorsun... aileni de bu türkiye ortamına iş okul sağlık muammasına dahil olmasını istemiyorsun... bende istemiyorum... zorlukları biliyoruz hepimiz.. yaş ortalamamız burda (arkadaşlarımdan bahsediyorum ) 25+ insanlar... yani oranın bir hayal ülkesi olmadığını bilecek insanlar.. o yuzden, madem bu yola başkoyduk, az moral ver, iyi yönlerini anlat, geldiklerinde onlara kolaylık sağlayacak bilgilerini paylaş bence.. acizane ricamdır bunlar.
görüşmek dileğiyle
bence bir konu atlanıyor,bir yere ait olma memleket bağlılığı, insanını, toprağını sevme, aidiyet. Bu sadece İngiltere için değil nereye giderseniz karşınıza çıkacak bir konu. Gittiğiniz her yerde hep yabancı olacaksınız, bence bu duygu da önemli eksikliği de rahatsız ediyor insanı. Saçma sapan şeyler yapsa da bazen Türk insanı, yurdum insanı diye gülümseyebiliyoruz, sonuçta aynı kültürden geliyoruz burada öyle olmuyor karşılıklı hoşgörü ve anlayış haliyle aynı seviyede değil.
Bir de insan doğası herkes yaşadığı yerin sıkıntısını paylaşır bunun siz Türkiye'de buraya gelme niyetinde olanlara garezimiz olduğu için yapmıyoruz, çünkü sıkıntıyı bizzat o anda yaşamaktayız ve paylaşıyoruz. Bir de bilmiyorduk öğrendik siz de başınızı yakmayın diye bir koruma güdüsü de var. Ben Türkiye'deyken sızlanır şikayet ederdim memleketten, şimdi yere göğe konduramıyorum, burnumda tütüyor. Netekim 2 sene sonra döneceğim vatandaş olma hakkım varken olmadan, ayrıca İngiliz eşime Türk vatandaşlığını vereceğim tersine. Eminim gelince şikayet edecek şeyler bulurum ama gene de biliyorum ki kendimi evimde hissedeceğim.
İngiltere'nin tabii ki güzel yanları var bahsettiğiniz sağlık sistemi, devlet yardımları ama tabii ki bunlar haliyle kendi vatandaşı için. Vatandaşlığa geçme süreci ve yöntemi de her geçen gün zorlaştırılıyor burada Devlet de farkında dışarıdan çoğu insanın gelip vatandaşı olmak istediğinin onlar da bu finansal yükü zor taşıyor artık.
Burada neler mi canımı sıkıyor benim, kanepe alıyorum, kanepeye ayrı, teslimata ayrı ödeme yapıyorum, ev 3.katta deyince aa oraya getiremeyiz diyorlar kavga kıyamet az daha para verip ikna ediyoruz. Türkiye'de olsa 5. kat, 7.kat kimse bir şey demez. Sağlık sistemi bedava ama doktor sana ancak 5 dakika ayırabiliyor onda da endişelerimi paylaşınca yok bir şey olmaz diye geçiştirip gönderiyor, uzman doktora görünebilmek için takla atmanız GP engelini aşmanız gerekiyor. Burada çalışanların çoğuna şirketler, özel sağlık sigortası yapıyor bedava sağlık sistemi o kadar da iyi değil, diş zaten ücretsiz değil, devlette yapılacak testler için aylarca sıra beklemeniz gerekiyor. Burada da gazetelerde görüyoruz sağlık ihmali sonucu ölenleri, hasta olanları. Kirada oturuyorsanız TR'deki kadar rahat hissetmiyorsunuz, duvara çivi çakmak genelde yasak bazen küçük değişiklikler için arayıp izin almanız gerekiyor, kapı kilidinizi değiştiremiyorsunuz, ayrıca anahtarlarınızın acenta ve evsahibinde olmasını kabullenmeniz gerekiyor, siz yokken gerekliyse evinize girebiliyorlar.Daha dün başıma geldi bizim emlakçı biz dışarıdayken bize gelip gitmiş.
Çöpçüler eğer size ait çöp kutusu ağırsa belleri zarar görmesin diye çöpünüzü toplamayabiliyor, kalıyorsunuz ortada. Her şey paralı neredeyse bir nefes aldığımız hava için para vermiyoruz, TR'de olduğu gibi, "bu içinde", "dahil" ya da "ikram" gibi bir ifade duymuyorsunuz.O yüzden herkes "hidden cost" konuşup duruyor.
İş konusunda evet resim, yaş önemli değil haklısınız bizdeki gibi kozmetik departmanlarında sadece çıtır kızlar yok yaşını başını almış 60 yaşında kişiler var. Türkiye'deki kadar ırkçı değiller (yaş, görünüm,eğitim anlamında) ama ben çok iyi eğitim ve iş deneyimlerine sahip olmama, TR'den halen headhunterlardan davet emailleri almama rağmen burada sadece "sorry no UK experience" cevabı alıyorum uzun zamandır hem de TR'de müdür konumunda çalışırken burada asistan pozisyonlarına başvurduğum halde.
Sonuçta herkesin kendi hayatı, herkes yaşaması gerekeni yaşamalı zaten bu durumda yazdıklarımız sizi caydırmamalı sadece bilgi olarak ışık tutmalı. Dilerim faydalı olur.
yazdıklarına harfiyyen katılıyorum. Heryerin bir kusuru, her güzelin bir bozarı varmış.. Neticede 5 milyon türk vatandaşımız halen yurtdışında yaşıyorsa, eminim dillendirilmemiş bir avantajları vardır yaşadıkları yerin. Türkiye her ülkeden iyi olsa yaşam için, eminim 5 milyon değil 500 bin türk kalmazdı dışarda... Ama herkes elinde olmayanı özlediği için gözünde büyütüyor. Sen TR yi ben UK u... ama sen hala ordasın, bizde oraya gelmeye çalışıyoruz ... avrupa konusunda az çok bilgim var, özellikle ablam avusturyada yaşadağı için 10 yıldır. bu dediklerini ben biliyorum ama bilmeyen arkadaşlar mutlaka vardır, onlar içinde bir bilgilendirme yapmış olursun.
durum böyle... herkese bol şans diliyorum kendime de....
o zaman dilerim siz de bizim gibi İngiltere'nin uçsuz bucaksız parklarının tadını çıkarır, insanların dakik, profesyonel olmalarından mutlu olur, sorduğunuz her soruya her yerden geri cevap alır, insan olarak değer verildiğinizi doyasıya hisseder ve mutlu olursunuz.