Uzun zamandir forumu takip ediyor ve okuyorum ve sonunda ilk mesajimla aranizda olmaktan memnunum .
An itibariyle Istanbul'da bir Fransiz lisesinde 11. sinif ogrencisiyim.Ingiltere'de hukuk okumak istiyorum ve arastirmalar yapiyorum.Oncelikle biliyorum ki iki ulkenin hukuk sistemleri cok farkli ama Turkiye'ye donup denklik icin fark derslerini verdikten sonra uluslararasi alanda daha guclu bir akademik gecmisim olacagini dusunuyorum.Bununla ilgili bir kac sorum olacakti :
1-) Lise 1'de not ortalamam ne yazik ki cok kotuydu ( 2.77 ) ve lise 2 senemi AFS degisim programiyla Kanada'da gecirdim bu sebeple karnemde notum yok.Son iki senemde not ortalamami mumkun oldugunca yukari cekmeyi deneyecegim fakat kabul sartlarinda yukselen bir not ortalamasi bu eksikligi ortadan kaldirir mi ?Cogu universite yuksek not ortalamalari istiyor fakat bu okullar Fransiz lisesi'nin zorlugunu da goz onunde bulunduracaklar midir ?.Zaten istegim Ingilizce seviyemde cok yuksek olmadigi icin iyi bir universitenin foundation programina kayit yaptirmak.
2-) Times ve guardian'in sitelerinde hukuk fakultesi icin universite siralamalarina baktim, fakat benim su anki durumumla hangi universiteleri dusunmemi tavsiye edersiniz ? Ornegin Liecester universitesini hakkinda bilginiz var mi? Eger Ingiltere'de okuduysaniz veya okumaktaysaniz okulunuz hakkinda bilgi verirseniz sevinirim.Bir de London Metropolitan universitesinin bu listelerde bulunmamasina dair bir fikriniz var mi?.
3-)Bunun disinda basvuru ve universite konusunda tavsiyelerinizi bekliyorum.
İngiltere'de lisans eğitimi almanın Türkiye'de fazla bir işe yaramayacağını bilmelisin öncelikle. Zaten sende yazmışsın sistemleri birbirinden çok farklı. Orada okulu bitirdiğinde Türkiye'ye dönüp İstanbul, Ankara ya da Dokuz Eylül üniversitesine başvurup Türk hukukuna ilişkin bütün dersleri vermen gerekicek. Bu da bir hukukçunun 4 senelik eğitimi demek ve sen bu dersler hakkında fikir sahibi bile olamayacaksın. Ancak lisans eğitmini İsviçre'de alırsan buraya geldiğinde kısa süreli bir çalışmayla bütün dersleri rahatlıkla verebilirsin. Çünkü Almanya ve İsviçre kara avrupası hukukuna, dolayısıyla bizimde hukukumuza yön veren ülkeler. Üstelik fransızca bilmek gibi bir avantajın var.
İngiltere'de lisans eğitimi almanın hiç mi avantajı olmaz dersen elvette İngiltere'de common law sisteminin doğuş yeri. Burada okumanın en büyük avantajı, orada alınan eğitimin ardından Amerika'da master yapıp baro sınavlarına girmen ve baroya kaydolman olacaktır. Tabi avukatlık yapmayı düşünüyorsan.
Okullar konusunda eğer Londra'da okumak istersen Kings college ve Queen Mary college iyi okullar. Londra'nın yakınında Reading üniversitesi var. Londra dışında Sauthampton, Nottingam, Warwick, Kent, Durham, Sheffield, Newcastle, Manchester, Livirpool, Bath hepsi iyi üniversiteler. Not ortalamasının etkisi konusunda yardımcı olamıycam ama merak etme, farklı kriterlerle ön plana çıkabilirsin. Örneğin fazladan bildiğin yabancı diller, Kanada'da eğitim alman, oversea öğrencisi olman (bu önemli çünkü bizden fazladan para alıyorlar ve ayrı bir kontenjandan giriyoruz ).
Oncelikle yanitiniz icin tesekkur ederim.Aslina bakarsaniz Amerika veya Ingiltere'de de calismakla ilgili de dusuncem yok degil.Annem ve babam Turkiye'de avukatlik yapmaktalar dolayisiyla Turkiye'ye donmem durumunda da onlarin islerini devam ettirebilecegim ; fakat fikrim hukuk burosunu daha uluslararasi bir yapiya kavusturmak.Bir sekilde denklik isini de halledebilecegimi dusunuyorum ve bu yolda harcadigim emegin her sekilde iki hukuk sistemini de tanimanin avantajiyla bana donecegine inaniyorum.
Bu not ortalamasindan daha on plana cikacak ozelliklerimi kullanabilecek olmama sevindim.Bu konu hakkinda baska onerileriniz var midir ?.Ornegin Queen Mary ve King's College gibi universitelere kabul olmak icin ?
Okullara başvuru açısından bildiklerimi yazdım. Zaten yurt dışında belirli bir süre okumuşsun zorluklarını biliyorsun. İsviçre'de eğitim konusunu neden düşünmüyorsun ? Avrupa'da uluslararası hukukun merkezi ve tahkim anlaşmalarında en çok gönderme yapılan ülke. Fransızca bilsem kesinlikle başka bir ülkede eğitim almayı düşünmezdim.
Okullara başvuru açısından bildiklerimi yazdım. Zaten yurt dışında belirli bir süre okumuşsun zorluklarını biliyorsun. İsviçre'de eğitim konusunu neden düşünmüyorsun ? Avrupa'da uluslararası hukukun merkezi ve tahkim anlaşmalarında en çok gönderme yapılan ülke. Fransızca bilsem kesinlikle başka bir ülkede eğitim almayı düşünmezdim.
Vires katiliyorum sana eger Tr ye donup avukatlik yapacaksan arkadasimin dedigi gibi yapman en dogrusu.
Hukukla ilgili hic bir bilgisi olmayan birisinyim sadece cok fazla ulke gezmis oldugum ve surekli olarak sirketlerde hukuksal sorunlar yasandigi icin yotum yapabiliyorum.
Benim kuzenimin yaptigi gibi Turkiyede Avukatligi bitirip olayi uluslar arasi boyuta almak icin Isvicrede bir kere daha okudu bu arada Ingilizcesini ve yanina Ispanyolca yapti su anda uluslar arasi platformda calismaya devam ediyor.
Bildigim kadari ile iki yada uc tane Amerikan firmasinin ve benim calistigim firmaninda Tr deki avukatliklarini yapmakta.
Konu sirlan tarafından (04.10.2009 Saat 00:07 ) değiştirilmiştir.
Sayın Vires oversea hk.sorum olacak. Yazınızdan çıkardığım şu deniz aşırı derken bunla okyanus aşırıyı kastettiğinizi ve İngiliz eğitim sisteminde Av.Birliğindekilere farklı ücret tarifesi gibi onlara da farklı ücret uygulaması yapıldığını algıladım.Lütfen yanlışlarım olursa düzeltin.Felix 'in bahsettiği AFS olayınıda yakından biliyorum.Bir yıl Kanada eğitimi var o da notsuz misafir öğrenciyi tercih etmiş.Felix sakın yanlış anlama çoğu AFS öğrencisi böyle yapıyor.Sadece konuyla ilgili bilgi sahibi olmaya çalışıyorum.Sanırım bu lingde okudum.Bir kişi daha önce sormuştu.Üniversite veya masterla ilgili(İng. doğumlu olduğu için doğal olarak İng. vatandaşı olduğunu ve okul fiyatlarında hangisini ödemesi gerektiğini) ona gelen yanıtlarda Türkiyede okuduğu için(yazan çifte vatandaş idi) Türkiye fiyatlarını ödemesi gerektiğini,ancak 2 yıl gibi bir süre İng.de kaldıktan sonra İng. haklarından yararlanabileceği belirtmişlerdi.Şimdi Felix'in bahsettiği gibi bir kişi lise yıllarındaki bir yılını okyanus aşırı bir ülkede değişim programı öğrencisi olarak okudu ise,ücret vs. ne gibi ayrıcalıklı hakları olur? İng. için bu okyanus aşırı ülkeler hangileri sadece Avustralya ve kuzey Amerikadaki ülkeler mi,Yosa Latin ve Güney Amerika kıtalarıda buna dahil mi?Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim.Saygılar.
.Felix 'in bahsettiği AFS olayınıda yakından biliyorum.Bir yıl Kanada eğitimi var o da notsuz misafir öğrenciyi tercih etmiş.Felix sakın yanlış anlama çoğu AFS öğrencisi böyle yapıyor.Sadece konuyla ilgili bilgi sahibi olmaya çalışıyorum.
Aslina bakarsaniz misafir ogrenci olarak gecirmedim normal okulumdaki ogrenciler gibi derslere, sinavlara girdim ve bunun sonucunda resmi karne de aldim ayni zamanda orada okulun son yilini okudugum icin bir de «École Secondaire» diplomam var.Fakat bu notlar Turkiye egitim sistemine cevrilemedigi icin genel not ortalamama etki edemeyecekler.Ama bu notlari ve ozellikle de diplomami ayri olarak yollarsam bir onemi olur mu bilmiyorum.
Avrupa'da hukuk icin de arastirma yapiyorum ama ornegin Ingiltere'de iki hukuk sistemine hitap eden bir takim programlar var Law with french ya da double degree gibi.Ingiltere'de okuduktan sonra ABD'de yapilacak LLM ile ABD'de baro sinavlarini gecmek kaydiyla nitelikli bir avukat olarak calisabilir miyim bunun da arastirmasini yapiyorum.Bu konuda da bildikleriniz duyduklariniz varsa yazmanizi rica ederim.Isvicre'de veya Fransa'da hukuk okumakta seceneklerim arasinda.Bir de soyle bir sorum olacakti, Ingiltere'de avukatlik icin de lisans derecesi yeterli midir ?
Sayın Emine Turhanoğlu "oversea" kelimesi Avrupa dışından gelicek öğrenciler için kullanılıyor. Yani burada ki asıl anlamı Türkler de dahil olmak üzere yabancı öğrenciler.
Bilgileriniz için tekrar teşekkür ederim Sayın Vires.Filex kastettiğim sadece okula gidip gelmek değildi!Bazı AFS öğrencisi gidip derslere girip not alıyor. ciddi ciddi not ve belgesini alıyor.Dönüştede eğitimine kaldığı yerden devam ediyor. Bazıları ise bizim eğitim sitemine göre ders seçimi yapıp eğitimine yine not ve belgesini alıp döndüğünde bir üst sınıftan devam ediyor. Tabii bunlar ara sınıflar için birde Mezun gidenler var biliyorum.Siz kaç AFS lisiniz 2009 mu daha öncekilerden mi?Kanada 'da Fransızca ikinci resmi dil olduğundan sizin okuduğunuz sisteme uygun(Fr. Lisesi )okul olabileceğini düşündümde.Siz de ordaki not ortalamasını dahil etmeyince sınıf atlamasını tercih etmediğinizi düşündüm.Sizi kırmadım umarım .Herkese sevgi ve saygılar.
Bilgileriniz için tekrar teşekkür ederim Sayın Vires.Filex kastettiğim sadece okula gidip gelmek değildi!Bazı AFS öğrencisi gidip derslere girip not alıyor. ciddi ciddi not ve belgesini alıyor.Dönüştede eğitimine kaldığı yerden devam ediyor. Bazıları ise bizim eğitim sitemine göre ders seçimi yapıp eğitimine yine not ve belgesini alıp döndüğünde bir üst sınıftan devam ediyor. Tabii bunlar ara sınıflar için birde Mezun gidenler var biliyorum.Siz kaç AFS lisiniz 2009 mu daha öncekilerden mi?Kanada 'da Fransızca ikinci resmi dil olduğundan sizin okuduğunuz sisteme uygun(Fr. Lisesi )okul olabileceğini düşündümde.Siz de ordaki not ortalamasını dahil etmeyince sınıf atlamasını tercih etmediğinizi düşündüm.Sizi kırmadım umarım .Herkese sevgi ve saygılar.
Estagfurullah kirmak ne demek .Kanada'nin Fransiz kesiminde ogrenciydim.MEB burosunda denklik belgelerimi alarak lise 2'yi burada da saydirdim ve bu sekilde bir ust sinifa atlamisim oldum yani sinif tekrari gibi bir durum soz konusu degil.Not ortalamamin dahil edilmemesi benim icin cok da onemli degildi ben yine sinif atlamayi tercih ettim.Ama universite basvurulari zamaninda yine de diplomam ise yarar belki.