Spor İngiltere'den spor haberleri, Premierre lig tahminleri... Stamford Bridge, Old Trafford Anfield Road... Stadyum burada

Geri git   İngiltere Forumları » İngiltere hakkında... » Spor »

Ingilterede Futbol

Seçenekler Stil
Alt 02.09.2007   #1
exclamation!
Üye

Yazılar: 43
Ingilterede Futbol

İngiltere’de Futbol-Modern Futbolun Doğuşu

İngiltere’de futbol “mob futbol”dan (mob:ayak takımı) kaynaklanmıştır.Bu spor kasaba ve köylerde festival ve tatil zamanları,örneğin “Tövbe Salısı”,oynanmaktaydı.Birçok insan bu oyuna katılmaktaydı ve geleneksel bir tatil eğlencesiydi ki hala bazı köylerde oynanmaktadır.Fakat yöneticiler ve üst sınıf tarafından kaba ve adi bulunmaktaydı.1314’te,2. Edward futbolun Londra’da oynanmasını yasakladı ve şöyle bir bildiri yayınladı:

“Şehirdeki gürültüden ve bu gürültüden kaynaklanabilecek şeytanlar yüzünden,ki bunu Tanrı yasaklar,kralın adına,bu oyunun oynanmasını yasaklarız,uymayanlar tevkif edilecektir.”

1389’da 2. Richard futbolu tekrar yasaklar ve bunun yerine okçuluğu önerir.

16.yüzyılda İngiliz yazar Stubbes,”Bağımlılıkların Anatomisi”adlı kitabında,futbolun kıskançlığa,hınca,nefrete ve düşmanlığa hatta kavgaya ve cinayete neden olduğunu belirtmiştir.

Başka bir yazar 1583’te futbolun boyun,bacak ve kol kırılmalarına,burun kanamasına yol açtığını belirtmiştir ve zararlı bir faaliyet olduğunu yazmıştır.

Daha sonraları,Kral 2.Charles futbol oynanmasını serbest bırakmıştır.Hatta Albemarle dükünün ve kendisinin uşakları arasında bir maç düzenlendiği anlatılır.Kral 2.Charles’ın maça katılışı futbol tarihinde bir ilktir.

“Mob futbol” 500’e varan oyuncuyla oynanırdı.Maç genelde şehir meydanında,öğleden sonra başlardı ve akşama kadar devam ederdi.Kural yoktu.Maç sırasında tüm evler kepenklerini indirirdi.

1846 yılına ait bir “Daily News” gazetesinde “Shrovetide” maçından söz edilmiştir.Anlatılana göre oyun ,yani “mob futbol”,bir savaştan kaynaklanır.Danlar İngiltere’yi işgale gelince şehirde büyük bir direnişle karşılaşırlar ve bu direniş Londra’dan destek gelene kadar sürer.Sonuçta savaşı İngilizler kazanır.Dan kumandanın kafası kesilir ve bununla futbol oynanır.Anlatılana göre bu olay “Tövbe Salısı”nda gerçekleşmiştir ve sonradan “Tövbe Salısı”nda futbol oynamak gelenek haline gelmiştir.

İlk futbol federasyonu 1863’te kolej mezunu öğrenciler tarafından kuruldu.Bu birliğe FA yani Football Association(Futbol Birliği) adını verdiler.Bu isim günümüzde de aynen kullanılmaktadır.Aynı birlik oyunun kurallarını belirledi.1881’de ise İngiltere Futbol Ligi kuruldu.Bu arada futbol oyununa ilgi arttı,futbol sevgisi İngilizler arasında hızla yayıldı.

1884’te profesyonelleşme gündeme geldi.Profesyonel Futbol Ligi karşılaşmaları 1888’de başladı.İngiltere’den Avrupa kıtasına geçen futbol zamanla bütün dünyada benimsendi.

1904’te artık futbol oldukça yaygınlaşmıştır.Aynı yıl Uluslararası Futbol Federasyonu (FIFA) kurulur.Futbol ilk defa ,gayri resmi de olsa, 1900 Olimpiyat Oyunları’nda yer alır.İlk dünya kupası ise 1930’da Montevideo’da yapılır ve Uruguay birinci olur.

Ingıltere Futbol Kulupleri

Arsenal[*]
Aston Villa[*]
Barnsley
Birmingham City[*]
Blackburn Rovers[*]
Blackpool
Bolton Wanderers[*]
Boston United
Bournemouth
Bradford City
Brentford
Brighton & Hove Albion
Bristol City
Bristol Rovers
Burnley
Bury
Cambridge United
Cardiff City
Charlton Athletic[*]
Chelsea[*]
Cheltenham Town
Chester City
Chesterfield
Colchester United
Coventry City
Crewe Alexandra
Crystal Palace[*]
Darlington
Derby County
Doncaster Rovers
Everton[*]
Fulham[*]
Gillingham
Grimsby Town
Hallam
Hartlepool United
Huddersfield Town
Hull City
Ipswich Town
Kidderminster Harriers
Leeds United
Leicester City
Leyton Orient
Lincoln City
Liverpool[*]
Luton Town
Macclesfield Town
Manchester City[*]
Manchester United[*]
Mansfield Town
Middlesbrough[*]
Millwall
Milton Keynes Dons
Newcastle United[*]
Northampton Town
Norwich City[*]
Nottingham Forest
Notts County
Oldham Athletic
Oxford United
Peterborough United
Plymouth Argyle
Portsmouth[*]
Port Vale
Preston North End
Queens Park Rangers
Reading
Rochdale
Rotherham United
Rushden & Diamonds
Scunthorpe United
Sheffield F.C.
Sheffield United
Sheffield Wednesday
Shrewsbury Town
Southampton[*]
Southend United
Stockport County
Stoke City
Sunderland
Swansea City
Swindon Town
Torquay United
Tottenham Hotspur[*]
Tranmere Rovers
Walsall
Watford
West Bromwich Albion[*]
West Ham United
Wigan Athletic
Wolverhampton Wanderers
Wrexham
Wycombe Wanderers
Yeovil Town
exclamation! isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02.09.2007   #2
exclamation!
Üye

hemen sunu da belırtemek ıstıyorum...Bir Besiktasli olarak...Besikas bu sene Sampiyonlar Liginde tabı fenerle beraber...ama besiktasimin grubunda bir ingiliz takimi olan Liverpool var...Bu sezon bu maclara gıtmeyı dusunenız olur mu...eger olursa duzenlenecek organizasyonlarda yer alabilir...muthıs liverpool ve besiktas taraftarini ve tabıkı takimlarin muthıs futbolunu canli ızleme zevkıne varabiliriz...ilk mac ıcın Lıverpool Besiktasi 6 kasimda agırlayacak...ne dersiniz gıtmek isteyen var mi
Alt 05.09.2007   #3
prost
Üye

Yazılar: 61
Alıntı:
exclamation!´isimli üyeden Alıntı
hemen sunu da belırtemek ıstıyorum...Bir Besiktasli olarak...Besikas bu sene Sampiyonlar Liginde tabı fenerle beraber...ama besiktasimin grubunda bir ingiliz takimi olan Liverpool var...Bu sezon bu maclara gıtmeyı dusunenız olur mu...eger olursa duzenlenecek organizasyonlarda yer alabilir...muthıs liverpool ve besiktas taraftarini ve tabıkı takimlarin muthıs futbolunu canli ızleme zevkıne varabiliriz...ilk mac ıcın Lıverpool Besiktasi 6 kasimda agırlayacak...ne dersiniz gıtmek isteyen var mi
İngiltere'de sevdiğim iki takım var,Birisi Newcastle çünkü Newcastle'da yaşıyorum,bir kez maçlarında gittim.Diğeri Liverpool ,bir Gs lı olarak gitmeyi düşünüyorum olursa Liverpool tribünlerine,çünkü Anfield Road yıkılmadan bir maça mutlaka gitmeyelim
prost isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06.09.2007   #4
exclamation!
Üye

Alıntı:
prost´isimli üyeden Alıntı
Alıntı:
exclamation!´isimli üyeden Alıntı
İngiltere'de sevdiğim iki takım var,Birisi Newcastle çünkü Newcastle'da yaşıyorum,bir kez maçlarında gittim.Diğeri Liverpool ,bir Gs lı olarak gitmeyi düşünüyorum olursa Liverpool tribünlerine,çünkü Anfield Road yıkılmadan bir maça mutlaka gitmeyelim
senin yerin baska olacak o zaman..ben de liverpool taraftarini canli izleyecegim icin cok heyecanliyim ama bir besiktasli olarak tabiki besiktas saflarinda...normalde inonuden baska stadda mac izlemisligim de yok izlemem de ama burasi farkli...umarim guzel gecer..
Alt 10.09.2007   #5
birdirbir
Çaylak Üye

Yazılar: 27
Arsenal bir hastalıktır
birdirbir isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 11.09.2007   #6
Unintended
Üye

Yazılar: 35
Liverpool-Beşiktaş

Ben koyu beşiktaşlıyım liverpol beşiktaş maçına kesin gitmek istiyorum ne zaman biletler satışa çıkıyo ve nerden alabiliriz biliyormsun? ingilterede organize olup gitsek maça güzel olur
Unintended isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 11.09.2007   #7
exclamation!
Üye

besiktasli arkadaslarimdan haber bekliyorum..aslinda benim onlara haber vermem lazim ama onlar profesyonel ne de olsa...liverpool'un sitesinden baktim daha satisa sunulmamis..ben kesinlestiginde buraya yazicam...ama bilgisi olanlar da bilgilerini paylasirsa sevinirim...
Alt 22.09.2007   #8
kursaturk
Çaylak Üye

Yazılar: 8
hadi beşiktaşlılar yada ingilteredeki yaşıyn bütün TÜRKLER

DESTEKLERİNİZİ BEKLİYORUZ BİR TÜRK TAKIMI HANGİ TAKIM OLURSA OLSUN DESTEKLENMELİDİR GURBETTE
kursaturk isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 14.10.2007   #9
james26
Çaylak Üye

Yazılar: 3
tabii ki gelicez destege ihtiyaçları war buna.bi de puan alabilseler .eet bilgisi olanlar paylaşssın lütfen....uk nin bi ucundan gelcezzz
james26 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 14.10.2007   #10
kursaturk
Çaylak Üye

Yazılar: 8
slm

mrb james kardeşim sende geleceksen maça bağlantı kuralım bizde arkdaşlarla gelecez ama biz ingilterede yeniyiz bilet nezamn alacaz burda onu bilmiyoruz bide orda buluşalım
kursaturk isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Seçenekler
Stil