ya arkadaşlar lütfen bilen birileri cevap versin. ben 2 aydır ingilterede yim ve dil okulunda öğrenciyim. gecen ay caslışmaya başladım ama national insurance number ım yoktu. aylık maaş veriyorlar 4 haftada bir yani. gecen ay benden tam 134 pound emergency tax kesildi. bende hemen national insurance number a başvurdum. 14 mayısta numaramı alıcam. önce sormak istediğim numaramı aldıktan sonra gecen ay ödediğim parayı geri alabilirmiyim? ikinci soru ise haftada 20 saat çalışıoyorum ve national insurance number ı aldıktan sonra da haftada 20 saat çalışsam bile yinede vergi ödermiyim? LÜTFEN bilen bi arkadaş cevap yazsın.eğer yinede vergi ödiyeceksem bende diğer arkadaşlar gibi vergi ödemeyeceğim bi yerde çalışmak istiyorum. şimdiden teşekkürler...
Arkadasim seni cok iyi anliyorum ve hak veriyorum.Cunku az buz degil kestikleri para
ama fazla dert etme simdi yapman gereken numarayi ilk once almak.Sonra hemen isyerine
gerekli bilgileri vericeksin.Bununla birlikte isyerine durumu anlaticaksin.Diceksin bu benim ilk isim ve ogrenciyim part time calisiyorum.Ama benden bu para kesildi neyapmam gerekiyo diceksin.Onlar sana buyuk bir ihtimal yanlis hatirlamiyosam P45 YADA P46 belgesi vericekler
bunu orda doldurucaksin (numaranida yazicaksin national ins.) ve isyerin kasesini basip bunu
gondericek hepsi bu.Ama bazen seni tax office yonlendirebilirler ve ayni islem orda olur.Bu olaydan sonraki ilk maasinda bir bakicaksin ki kesilen tax miktarinda bir fazlalik var maasinda ve sevineceksin.Ama oteki ay tabiki normale donecek ve sen sadece national ins tax vericeksin sayet 20 saati asarsanda buna tax da eklenicek ortalama 30-40 arasi bisey olur sanirim.Her yil nisan 6 da yeni donem baslar,size paysliple birlikte P60 formu verilir bunu saklicaksin ve size posta ile yeni tax numaraniz yollanir bu aynen isyerinizin muhasebesinede yollanir.Eksigim olabilir tecrubeli arkadaslar ekleyebilir.
Ve buradan butun arkadaslara sesleniyorum sayet bu ulkede part time bile olsa calisma hakkina sahipseniz ise basvuru yaptiginiz kagitla bile hemen yerel job centre gidip basvuru yapin national ins number icin.Bu butun dunyada cok onemli.Sayet isyeri sizi kabul etmese bile siz numarayi almis olucaksiniz ve oteki is basvurularinizi numarayi ekleyip yapicaksiniz bu size arti saglayacak akilli olun arkadaslar is bulma sansiniz yuksek olur cunku cogu legal ve ozellikle ingiliz isverenler numaraya dikkat ediyor.Saglicakla kalin
manisalı arkadaşım cok teşekkür ederim ilgin için. bugun pay slipt kağıdı verdiler. hesaplamada bi yanlışlık olmuş. ben 55.5 saat çalışmıştım ama maaş hesap kesim tarihinde 43.5 saat çalışmış olduğumu gördüm pay slipti alınca ama benden yine de 56 pound gibi bi tax kesmişler. ben bugun national insurance number için başvurdum. 14 mayısa gün verdiler gidip alıcam numaramı. benim şimdi sormak istediğim ben önümüzdeki ay national insurance numberım oldugunda ve 4 hafta boyunca 80 saat çalıştığımda yine benden bu tax kesilecekmi bu konuda bi bilgin varmı. parayı geri almak artık ikinci planda benim için. 56 pound az deil tabi ama önümüzdeki ay yine böle bi tax ödüyeceksem hemen başka bi iş bakayım diyorum çünkü her ay böle bi tax ödemek istemiyorum acıkcası ki ödemeyen de bi süre arakdaşım var başka işlerde çalışan yada ödiceksemde national insurance için ne kadar öderim bu kadar yüksek olurmu? cevabını bekliyorum cok teşekkür ederim şimdiden...
Arkadasim anladigim kadariyla mesajini senden bir ay daha bu para kesilebilir.Onemli olan sen aylik aliyosun ve hesap kesim tarihi olur isyerin bilir yani 10 ile oteki ayin onuna kadar calisirsin ama ayligini ayin son cumasi alirsin misal veriyorum.Muhim olan bu araya denk gelmemen eger gelirsen ve hesap kesimi olursa senden bu para bir ay daha kesilir.Tam bilemem artik sansina ama isini birakma is zor bu memlekette elindeki degeri bil azda olsa yetin onunla.
Gorusmeye gittinmi ayin 14 unde sana hemen numara verilmicek.Ilk once job centre n verdigi kaseli bir kagit olucak ve orda senin gecici numaran yazicak bu kagitla hemen isyerine bildir bu onemli daha sonraki ay temiz olucak hersey.Ve gercek numaran basili kartinda yaklasik 4 ile 8 hafta sonra elinde olucak ve bunu zaten bildirirsin ve onlarda bunu bilicek zaten.Bu sureden sonra ki zaman zarfinda sadece dusuk bir miktar para kesilir 10-15 pound gibi sayet 20 saati gecmessen gecersen buna tax da eklenir toplam saatine gore bu artar.
Tekrar teşekkür ederim arkadaşım sağol. son bişi daha sormak istiyorum sana bu national insurance için verdiğimiz taxleri geri alabiliyorumuyuz peki bi süre sonra yada ülkeden ayrılırken bu konuda bi bilgin varmı acaba?
Sayet fazla bir tax verdiysen yani normalden fazla bu taxi har yil nisan ayindan itibaren yaklasik 2 ay icinde gerek maasinla gerekse evine yollanan cekle geri aliyosun.Ama normal kesilen taxtan bahsetmiyorum.Eger bu konuda bir problem yasarsan paran verilmesse direk tax office gidip aciklama bekleyebilirsin ve direk parani ordanda alabilirsin
Mrh, arkadaşlar NI numaram var ve çalışıyorum.Buraya maaşlı staj programıyla geldim.
20 saatin üzerinde çalışırsam ne kadar vergi ödemem gerekiyor?
Ayrıca şöyle birşey duydum : ''Türkiye'ye dönerken eğer başvurursam ödediğim vergileri alabilirmişim'' bunun doğruluğu nedir bilemiyorum.??
20 saatin üzerinde çalışırsam ileride vizemi uzatırken bunu tespit edebiliyorlar mı yada sorun olur mu?
Konuyla ilgili bilgisi olan var mı?
Tşkler.