arkadaişlar çok kafam karıştı intermediate seviyede dilim var ama konuşmada elementary seviyedeyim work and travel zorlukları var ama para ve alışveriş açısından mantıklı ama dil ne kadar ilerler..ingilterde dil kursu ise 4-8 haftada benim seviyeme ne katar bütçem 5000 ytl civarı ama ailem dilini en iyi hangisiyle halledebilirsne ona git diyor .
Ayrıca bu dil kurslarındaki sertifikalarla erasmus programlarında avantajım olabilirmi?
bazı arkadaşlarım work&travel ile abd'ye gittiler. kimisi çikolata fabrikasında çalıştı kimisi otoparkta bekçilik... çok farklı alanlarda hepsi 3 ay boyunca yaz dönemi orada görev aldılar. geri döndüklerinde bana atlattıklarını sana aktarmak istiyorum:
-otoparka çalışan: aabi tek kelime ingilizce konuşmadım! arabalar garaja girince kollarımla sağa sola neresi boşsa onları yönlendirdim o kadar. ama güzel para kazandım, bi dell laptop, digital fot. mak, yaklaşık $2000 cash kazandım.
-çikolata fab. çalışan: sabah akşam çikolata yedim. kaldığım hostelde türk öğrencilerle birlikte beraber olduğum için amerikada olduğumu fazla hissetmedim genelde türkçe konuştuk sadece ara sıra yabancılarla ufak tefek muhabette ettik. bu arkadaşım çok gezdiği için orada kazandığı tüm parasını da yedi. türkiyeye 0a 0 geldi ne kar ne zarar. orda gördükleri-yaşadıkları yanına kar kaldı.
ve diğer bi arkadaşım da aqua parkta lifeguard olarak çalışmış. onun da bana anlattığına göre, en iyi ortam onunkisi imiş. epey eğlenmiş. ingilizce olarak yine pek fazla bi gelişme olmamış ama çok iyi vakit geçirdiğini anlattı.
kısaca work & travel macerası böle bişi... şimdi ben sana şahsen bilgim olan erasmus olayından bahsediyim;
senin okulun hangisi bilmiyorum ama bizim üniversitede erasmus adayı olabilmen için öncelikle çok iyi bir AGNO'ya (ing: GPA) ve de okulun yaptığı ingilizce yeterlilik sınavından en azından barajı aşman gerekiyor. daha sonra bu aldığın puanlar tüm adaylar arasında sıralanıyor ve en üstte yer alan kontenjan dahilindeki öğrenciler erasmus adayı olarak seçiliyor. erasmus öğrencisi olarak work & traveldaki gibi iyi para kazanacağını garanti edemem ama ingilizcenin epey gelişeceğinden emin olabilirsin özellikle ingilterede bir okulda erasmus öğrencisi olursan dersler ing anlatılacağından epey ilerleme kaydedeceğini düşünüyorum.
Eğer amacın para kazanmak değil; 5000 ytl'yi kendine yatırım yapıp, ingilizce ogrenmek için harcamak istiyorsan, ingiltereye gelmeni tavsiye edebilirim. Ancak maksimum 8 haftan varsa, ingilizceyi öğreneblmek için çok aktif bir yaşam içerisinde olmalısın. Çünkü, yazdıklarından anladığım kadaryıla, bir altyapın var, gramer olarak da bilgin oldugundan eminim, sadece pratiğe ihtiyacın var. Ders çalışarak ilerletemessin, bol bol insanlarla konuşup pratik yapman gerekli.