Ben Istanbul Teknik Universitesi, Bilgisayar Muhendisligi mezunu, bir yazilim gelistirme uzmaniyim. Gecen yaz mezun oldum ve 1 yildir TUBITAK'da calismaktayim. Ingilizcem gayet iyi. Aldigim bir kararla, yurtdisina (INGILTERE'ye) calisma amacli gitmeyi dusunuyorum. (Bir kac seneligine) Bunun icin oncelikle yapmam gerekenler, yogunlasmam ve arastirma yapmam gerekenler nelerdir. Bilisim sektorunde Ingiltere'de durumlar nasildir, is imkanlari vs. Ingiltere de ki kariyer sitelerinde once isi ayarlamam lazim oyle degil mi ? Daha sonraki surece isimin hazir oldunu gostererk, vize almak ?
Orada is bulabilir miyim, bilisim sektorunde. Bir de bu calisma izni vs nasil oluyor, almak icin ne gerekiyor. Suresi ne kadar bu calisma izninin ve vizenin.
Bilgiler icin simdiden tesekkur ederim.
HSMP diye bir sey var. (highly skilled migrant programme)
Ben biraz arastirdim. Sanirim olursa bununla olur.. Siz ne diyorsunuz, bilginiz var mi.
Su adreste Turkce bilgiler var : http://www.ukvize.com/hsmp.asp
Soyle bir yorum var bu program icin:
asagidaki adresten hesaplayacaginiz puaniniz 65'i gecerse basvurabileceginiz bir belge. bu belgeyi aldiktan sonra vizeye basvurdugunuzda size 1 yillik oturma ve calisma vizesi veriyorlar. bu ilk yilda herhangi bir ekonomik faaliyet yurutebilirseniz bir yil uzatiyorsunuz. iki yilin sonunda hala para kazaniyor iseniz, iki yil daha uzatiyorlar. toplam dort yil alninizin akiyla ananizin ak sutu gibi helal paranizi catir catir kazanip yiyorsaniz, size omur boyu calisma ve oturma izni veriliyor. bu sure icerisinde, ya da oraya gitmeden iki yil once evlenmisseniz karinizi colugunuzu cocugunuzu da orada yasatmaniz mumkun. ingiliz vatandasligi ise ayri bir husus.
bu belgeyi almak icin araci kurumlara binlerce sterlin odemenize gerek yok. ingiliz hukumetiyle yapilan bazi anlasmalar sonucu turkiye'den yapilan basvurulardan basvuru ucreti bile alinmiyor. yani istenen belgeleri (diploma, gelir belgesi, calisma belgesi, ingilizce bildiginize dair herhangi bir belge vs.) cevirttirip asagidaki adresten indirdiginiz formlarla birlikte gonderiyorsunuz. kalite kurallari geregi en gec 30 gun icinde size cevap vermeleri gerekiyor. hadi 15 gun postada gecikme olsa 45 gunde belgenizi alirsiniz ya da alamazsiniz. 65 puani gecmek kesin belgeyi almak anlamina gelmiyor. mesleginizin orada o anda ihtiyac duyulan bir bransta olmasi lazim zannimca.
ozetlen, ingiltere'de yasamayi dusunen doktorlar, muhendisler, matematikciler vs. icin posta ve belge toplama/cevirtme parasina denenebilecek bir sans.
Onunla ben kendimi hesaplattim : 90 aliyorum
Yaş Puanınız
20
Eğitim Puanınız
30
Son 12 Aylık Gelir Puanınız
40
Öncelikli MBA Okulu Mezuniyet Puanı
0
TOPLAM
90
Tebrikler, HSMP için yeterli puana sahipsiniz.
Toplam 90 puan aldınız. Bu puan ile HSMP programına başvuru yapabilecek durumdasınız.
Fikirleriniz nelerdir arkadaslar, eger bu sekilde vize almak cok zor degilse, olay is bulmaya kaliyor..
Arkadaşlar yok mu yardımcı olacak. Herşeyi ayarlasam bile iş nasıl bulacağım bana bir yol gösterebilirmisiniz. İnternet üzerindeki ingilterenin kariyer sitelerinden falan mı ? Sonuçta işi ayarlamadan vize falan ayarlayamay çalışmak saçma değil mi.
HSMP mantıklı bir alternatif bu durumda. Her sene benim ismen sayabileceğim kadar tanıdığım yaklaşık 40 45 kişinin programa kabul edildiğini biliyorum Türkiye'den.
Ki benim bildiklerim bir şekilde işlemleri konusunda bireysel fikir isteyen vb arkadaşlar. Toplamda çok daha fazladır eminim.
HSMP için yaş sınırı neredeyse en önemli kriter. Eğitim durumu ve iş tecrübesi onu takip ediyor.
Aslında göçmenlik hukukuyla ilgili bir konu olduğu için çok fazla detay vermem doğru değil
Ama tavsiyem şu: 1. Eğer HSMP için başvuru yapmayı düşünüyorsanız, bunun hukuki bir konu olduğunu aklınızda bulundurun ve İngiltere'de göçmenlik hukuçularının yasal birliği olan OISC'e kayıtlı bir avukat edinin. Bu işlemlerinizin düzgün yürütülmesini sağlayacaktır. İnanın o kadar çok da masraflı olmayacaktır. 2. Asla asla asla bu konuda hukuki destek almak için Türkçe hizmet verdiğini iddia eden veya Türkiye'de hizmet verdiğini söyleyen kimseye güvenmeyin. Genel olarak bu kişiler veya web siteleri kayıtlı bir avukatla ismini kullanmak için anlaşan ve sizden para kazanmaya çalışan birileridir. Ne işin uzmanıdırlar ne yeterlidirler. Biz avukat bilmem kimin temsilcisiyiz diyor olmaları güvenmeniz için yeterli sebep değil. Binlerce avukat var. Size herhangi bir avukatın temsilcisi değil kendisi lazım. Hem de iyi bir avukat. HSMP ciddi bir konu. Sakın sakın... 3. Nihai tavsiye: İş yerinizden 1 hafta izin alın. Bir turizm acentasına gidin ve 1 haftalık bir İngiltere seyahat pakedi satın alın. Bu şekilde turist vizesi işleminizi bırakın seyahat acentası halletsin. 1 Hafta Londra'da gezin o arada www.oisc.gov.uk web adresine girin, sitedeki kayıtlı avukatları listeletip inceleyin. En güvenilir gördüğünüz ve kesinlikle Türklerle alakası olmayan bir kaç hukukçuyu ofislerinde ziyaret edin. Uygun gördüğünüz birisiyle anlaşın.
Bu sorununuza kesin çözümü getirecektir, en doğru başlangıç yolu budur Bunun dışındaki yollar çamurludur dolambaçlıdır ya üstünüz başınız kirlenir ya o yolda kaybolursunuz.
Eğer "Ben İngiltere'den turist vizesi alamam ki" yada "yahu nasıl anlaşıcam elin ingiliz avukatıyla o kadar İngilizce bilmiyorum ki" gibi çekinceleriniz varsa zaten bu işe hiç başlamayın, daha turist vizesi alacak şartlara sahip olmayan ya da bu süreci yürütecek kadar İngilizce bilmeyen birisi zaten HSMP (yüksek nitelikli göçmen programı) için uygun değildir.
Her şey yolunda giderse (ki gitme ihtimali gayet mevcut), dönüp buraya sonucu yazın trafikte sağınıza her zaman sağınıza bakın, gitmeyeceğiniz zone için oyster almayın, İngiltere'ye yerleşeli ne kadar uzun zaman geçmiş olursa olsun patates kızartmasına sirke dökecek kadar da İngiliz olmayın sakın. İğrenç oluyor. Yemeyin onu
HSMP ye -araci kurum kullanmadan- kendim basvuru yapmak istiyorum.
Hazirlamam gereken belgeler, hangi adrese nasil gonderecegim gibi bilgileri
nerden bulabilirim, bir resmi internet sitesi var midir.?