Özetle durum şu: 1.
Tıp okumayacaksanız veya Cambridge, Oxford, Imperial College veya Kings College isimli üniversitelerden birine gitmeyecekseniz A-Level sizin için lazım DEĞİL!
2.
-Yukarıdaki 4 üniversiteden birinde okuyacağım ben ve gayet başarılı çalışkan bir öğrenciyim diyorsanız, bağımsız ve iyi bir sixth form college bünyesinde 2 yıl A-Level alırsınız. Bu 2 yıllın sonunda notunuz çok yüksekse o universitelerden birine girerseniz değilse gene diğer üniversitelerden birine girersiniz. yani hakikaten kendinize ve çalışmanıza güvenmiyorsanız A-Level zaman kaybı olabilir.
- Herhangi bir üniversitede tıp okuyacağım diyorsanız 2 yıl A-level (Sixth form college) eğitimi gene zorunlu ama bu sefer bu eğitimin adına pre-medical deniyor. Pre-medical notunuz iyi değilse tıp fakültesi kapısında bekleme ihitmailiniz var. Gene ne diyoruz: Tıp eğitimi Türkiye'de bile en fazla yarım bırakılan zor bir eğitim kendinize güveniyorsanız başlayın.
------ Bunun dışında İngiltere'de üniversite kayddı ve eğitimi rahat ve sorunsuz bir işlemdir.
Örneğin Surrey veya Essex üniversitesi gibi gayet tanınmış ve bilinen bir üniversiteye gitmek için A-Level falan lazım değildir. Yapılacak şey ilgili üniversite'ye doğruca foundation year (Level-0) kaydı yapmaktır. Sonra diğer 3 yılı da okuyup (Level1-2-3) toplam 4 yılda mezun olunur normal şekilde.
---------------------------------------- Minik Notlar:
- A-Level veya doğrudan üniversite kaydı olsun, İngiltere'de üniversite eğitimi için Türkiye'de liseden mezun olmanız yeterli, GCSE falan şart değil. Türk Lise diploması zaten GCSE'ye denk.
- Lise eğitiminin son üç yılındaki karne notlarınız kabul için bakılan en önemli şey. ÖSS MÖSS vb sınavların bu konuyla ilgisi - etkisi yok.
------------------------------
Tamam ama ben başka bir şey merak ediyordum diyen mesaj atsın, cevaplayayım.
Hangi Sixth Form College A-Level eğitimi için en iyidir diyen oluyor. Hangi şehirde olacak, Sonrasında hangi bölümde eğitim alacaksınız diye soruyorum ben de bunu soranlara, Öyle genel bir süper okul malesef yok. Kendi şartlarınıza uygun college nedir bilmek i,çin önce sizin ne istediğinizi bilmek lazım. Sorun ki söyleyeyim.
------------------------------
Çok detaylı bilgi istiyorum ben bu sistemle ilgili, eğitim danışmanı olacağım o derece meraklıyım diyen şu linki okusun: http://www.ingiltereve.biz/ingilterede-universite
Ben de bunu merak ediyordum, A-level konusunda yardımcı olabilecek biri var mı acaba?
A - level bildigim kadariyla iki yillik bir egitimin ardindan aliniyor ama sanirim yani bildigim kadariyla egitimini ingilterede almis olman yada turkiyedeki yabanci menseli ozel okullarda okumus olman gerekiyor yani belli bir kursu yada sinavi yok yani tamamen egitimi sistemi o ulkenin standardiyla veriliyor olmasi gerekiyor !!! dedigim gibi sanirim !! cunku turkiyede ben boyle bir okul bulamadim !!! uni okuyacaksan foundation egitimiyle bu acigi, kapatiyorsun !! yani A level degilde foundation ile bu belgenin dengi belge aliyorsun ...